EU stemt in met handelsverbod honden en kattenbont

Di 4 Maart 2008 18:48 | Geenflauwekul | 8708 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Onlangs hebben de EU ministers van Landbouw besloten tot een import- en handelsverbod op honden- en kattenbont. Hiermee wordt deze handel in Europa definitief verboden per 31 december 2008. Bont voor Dieren voert al jaren actie voor een Europees verbod en is dan ook zeer blij over dit besluit, Eerder was Eurocommissaris Kyprianou zeer onder de indruk van de ruim 200.000 handtekeningen en brieven van burgers die opriepen om de handel in honden- en kattenbont te verbieden, Jaarlijks worden zo'n 2 miljoen honden en katten op afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. Uit onderzoek van Bont voor Dieren bleek dat ook in Nederland hondenbont wordt verkocht.

De katten en honden worden in Azië, voornamelijk in China, onder wrede omstandigheden gefokt in overvolle kooien of van straat geplukt. Ze krijgen weinig of geen eten en worden mishandeld. Vervolgens worden ze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Het is bovendien geen uitzondering dat ze worden gevild terwijl ze nog in leven zijn. Uit onderzoek van het AMC, uitgevoerd in opdracht van Bont voor Dieren, bleek enkele jaren geleden dat ook in Nederland regelmatig hondenbont wordt verkocht. Van de 93 onderzochte artikelen bleken er minstens 5 van hondenbont te zijn gemaakt. Het ging onder meer om een vestje en haaraccessoire. Claudia Linssen, directeur van Bont voor Dieren: "Met het blote oog is niet te zien of iets honden- of kattenbont betreft. Bont voor Dieren roept mensen overigens op om geen enkele bontsoort te kopen, aangezien aan elk bont dierenleed kleeft. Zo sluit de consument automatisch het risico uit met een dole hond of kat om de nek te lopen."

Voor echt bont bestaat helaas geen labelverplichting: ook als er niets - of iets anders - op het etiket staat, kan het dus echt bont zijn. Bont voor Dieren pleit voor een labelverplichting voor bont. Nu bestaat de kans immers dat een consument denkt synthetisch bont te kopen, terwijl het in werkelijkheid echt bont betreft.

Bron: Hart voor dieren