Ché Guevara een portret deel 2

Do 7 Februari 2008 17:37 | Geenflauwekul | 4591 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Vervolg Ché Guevara een portret deel 1

Na een lange voorbereiding vertrekt Ché Guevara en Fidel Castro met nog een stuk of 80 verzetsstrijders 25 november 1956 richting Cuba. Dit lukt echter niet zonder problemen, de plannen zijn uitgelekt. Het regeringsleger van Batista drijft de expeditieleden uiteen. Pas 19 dagen later, op 21 december, vinden de groepen elkaar weer en kan de vrijheidsstrijd werkelijk beginnen. Het wordt een moeilijke periode, waarbij het rebellenleger langzaam maar zeker in kracht toe begint te nemen. Het wordt alsnog een succes. Dit is mede te danken aan de goede contacten met de lokale Cubaanse boeren. Hierover zal Che later schrijven: "De guerrilla en de boeren werden geleidelijk aan één, zonder dat iemand kon zeggen wanneer die eenheid zich echt voltrokken had.". Na 2 jaar intensief strijden is het dan eindelijk zover, dictator Batista wordt verdreven dankzij de enorme inspanningen van de revolutionairen onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara en met de steun van het Cubaanse volk. Op 2 januari 1959 kunnen de rebellen met het innemen van de hoofdstad Havana de overwinning claimen.

Che als voorvechter

Vervolgens zou Ché Guevara zich een aantal jaren actief inzetten bij de opbouw van een socialistische economie, waarbij hij onder andere de posten van minister van industrie en directeur van de centrale bank bezet. Het werk dat door Ché Guevara is geleverd is essentieel geweest voor de socialistische economie en de daarmee verbonden revolutionaire moraal van Cuba. Als Cubaans vertegenwoordiger bij de VN komt hij op voor de bevrijdingsstrijd van de volkeren van de derde wereld. Daarna vervolgt hij zich richting Afrika om daar het imperialisme te verdrijven. Met een groep ervaren rebellen reist hij maart '65 af naar Congo waar hij samen met Laurent Kabila, de huidige president van Congo, zal strijden. Dit wordt echter niet zo'n succes en Ché besluit om terug te keren naar Cuba. Kort daarna reist hij af naar Bolivia, waar hij in november '66 aankomt. Het volk is daar echter te bang de groep van Guevara te steunen. Uiteindelijk komt er een einde aan de sucessen van Ché Guevara en wordt hij op 8 oktober 1967 samen met 2 kameraden gevangen genomen en op bevel van de VS vermoord.

Ché de man van het volk

Wat heeft het leven van Emesto Che Guevara toch zo gekenmerkt? Wat dreef hem om zijn hele leven lang te strijden tegen de verschrikkingen van het imperialisme? Zelfs tegenstanders van het communisme roemen vaak Guevara. Ché geloofde in rechtvaardigheid. "Als we niet geloven in de mens, als we denken dat de mens een niet te veranderen klein dier is, dat alleen voort gaat als je hem gras voert of lokt met een wortel en slaat met een stok – iedereen die dat denkt, iedereen die hiervan overtuigd is zal nooit een revolutionair kunnen zijn." (Fidel Castro).

Hij was een man van het volk.