Piet Hein Donner kraait weer eens onzin uit

Za 23 Februari 2008 14:40 | Geenflauwekul | 3875 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

"Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken luidt de noodklok: teveel Polen, Bulgaren en Roemenen blijven in hun eigen land. Dit is volgens hem een gevaar voor de Nederlandse economie, omdat hierdoor veel Nederlandse bedrijven overwegen naar Oost-Europa te verhuizen". Zo lazen wij in de media.

Wederom een belachelijke uitspraak van een minister die zijn tijd inmiddels wel heeft gehad. Veel Nederlanders zitten namelijk nog steeds thuis aan een uitkering vastgekluisterd, zonder enig uitzicht op een baan. Dit komt mede door mensen zoals minister Donner, die deze vacatures liever ingevuld ziet worden door mensen uit Polen en het oosten van Europa. En natuurlijk verhuizen er dagelijks Nederlandse bedrijven naar Oost-Europa. Wat wil je, de regering steekt geen stuiver meer in het eigen bedrijfsleven . Zo ging Fokker destijds ook naar de klote.

Hoe ging het ook alweer in het verleden met gastarbeiders mijnheer Donner? In de jaren 70 werden massa's gastarbeiders naar ons land gehaald, omdat deze goedkoper waren dan de Nederlander. Deze mensen werden gebruikt en tegen de Nederlanders opgezet op de wijze van "doe jij het werk niet voor een hongerloon, dan doet Hassan het wel voor de helft". Daaruit ontstond racisme en vreemdelingehaat. Krijgen we straks ook Polenhaat in ons land?

Nee mijnheer Donner, met het tegen elkaar uitspelen van bevolkingsgroepen en nog meer vreemdelingenhaat creeëren schieten we niks op. Er zijn ook nog veel Nederlanders zonder een baan mijnheer Donner. Laten we eens gaan zorgen dat deze mensen aan het werk komen. En wat er dan overblijft kunnen we misschien uitbesteden aan Polen en Oost-Europeanen.

   

Reacties

  Wat achtergrondinformatie (gejat van de Volkskrant)

  Za 23 Februari 2008 15:29 | Vincent Brunott |

  Kamer weert Roemenen en Bulgaren

  Verantwoording:
  Ik heb dit artikel 'gejat' omdat het een beetje een beeld geeft van hoe de diverse politieke partijen denken over de plannen van Donner.

  Van onze verslaggever Ron Meerhof
  gepubliceerd op 11 december 2007 02:48, bijgewerkt op 02:48

  DEN HAAG - Minister Donner van Sociale Zaken moet eerst de problemen met de Poolse arbeidsmigranten oplossen, dan pas is met de Tweede Kamer te praten over verdere openstelling van de arbeidsmarkt voor Bulgaren en Roemenen. Die eis zal een meerderheid in de Tweede Kamer vandaag stellen tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken.

  Volgens de huidige afspraken kunnen Bulgaren en Roemenen – hun landen zijn sinds 1 januari 2007 EU-lid – met ingang van 1 januari 2009 zonder beperkingen in Nederland werken. Het kabinet koerste aan op een vervroeging van deze termijn, gezien het grote aantal vacatures.

  Zo’n vervroeging is van de baan, zo leert een rondgang langs de verschillende partijen. Het is nu zelfs de vraag of 2009 wordt gehaald.

  PVV en SP waren hoe dan ook tegen openstelling, en de VVD wilde altijd al uitstel. Nu houden ook de regeringspartijen PvdA en CDA nadrukkelijk de mogelijkheid open om de openstelling ook na 1 januari 2009 op te schorten.

  De PvdA schaart zich daarmee achter de noodkreet die de eigen wethouders in de grote steden onlangs in de Volkskrant slaakten: er stromen veel te veel Polen de bekende probleemwijken binnen, met alle problemen op het gebied van huisvesting, integratie, onderwijs en zorg van dien.

  In reactie op die publicatie zei minister Donner (CDA) dat de problemen wel meevallen. Er komen niet meer Polen dan geraamd, zei hij, en van grote concentraties en problemen had hij niets gehoord.

  De Kamer is het met Donner oneens. ‘Wij krijgen andere signalen’, zegt Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA. ‘Bovendien lijkt Donner de problemen op het bordje van de gemeenten en minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie te willen schuiven. Maar wij vinden dat hij ze moet oplossen.’

  Kamerlid Van Hijum van het CDA voert verder aan dat de Europese Commissie onlangs heeft geconstateerd dat Bulgarije en Roemenië nog onvoldoende vorderingen maken bij de modernisering van het juridische systeem en de bestrijding van corruptie. ‘Handhaving van de beperkingen voor nog eens ten hoogste drie jaar is zeker een optie’, zegt hij. ‘Al was het maar als pressiemiddel jegens Bulgarije en Roemenië.’

  De Europese regels maken na toetreding van een land nog drie perioden lang beperkingen voor arbeidsmigratie mogelijk; voor maximaal twee jaar (voor Bulgarije en Roemenië dus tot 2009), dan drie jaar (tot 2012) en nog eens – als ernstige verstoring van de arbeidsmarkt zou dreigen – voor twee jaar (tot 2014).

  De PVV zou het liefst alles afblazen en ook de Polen nog terugsturen. Kamerlid Ulenbelt van de SP: ‘Het Regentessekwartier in Den Haag wordt al Klein Polen genoemd. Vogelaar dweilt met de kraan open. Haar prachtwijken worden prutwijken. De blik op de werkelijkheid is misvormd door Europees idealisme. We moeten zéker uitstellen tot 2014.’ Ook de VVD vindt uitstel ‘logisch’.

  In Rotterdam heeft woensdag een Polenconferentie plaats, waar vertegenwoordigers van tientallen betrokken gemeenten op maatregelen gaan broeden. De Rotterdamse wethouder Karakus lanceerde maandag al een voorstel om Oost-Europeanen uit de zogenaamde Vogelaarwijken te weren: pas het Gebruiksbesluit (over de brandveiligheid van gebouwen), dat 1 januari van kracht wordt, zo aan dat in probleemwijken niet vier, maar slechts twee verschillende achternamen op één adres mogen voorkomen. Op die manier kan overbewoning en huisjesmelkerij worden tegengegaan.