Ché Guevara een portret deel 1

Za 2 Februari 2008 15:16 | Geenflauwekul | 2879 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het is bijna onmogelijk om zijn beeltenis niet tegen te komen bij een wandeling door de binnenstad. Op veel T-shirts, draagtassen en andere artikelen prijkt vaak de beeltenis van een man met een ruwe baard en een baret, met hierop een ster. Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van Ernesto Ché Guevara, door zijn vrienden ook wel Ché genoemd. De meesten echter, weten niet eens wie de man was en waar deze man voor stond. Zij dragen dit shirt omdat het een modetrend is, Ché Guevara zou zich omdraaien in zijn graf, als hij dit wist.

 

Wie was Ché Guevara werkelijk? In ieder geval iemand die er communistische en nationalistische denkbeelden op nahield, dat is één ding dat buiten kijf staat. Dit is dan ook de reden dat de één hem beschouwt als een bevrijder en de ander als een moordenaar. De realiteit is echter veel ingewikkelder en het is zeker niet mogelijk om op Ché Guevara een label te kunnen plakken. Om u een helderder beeld te geven van deze man, komt Geenflauwekul met het portret “Wie was Ché Guevara?”. Vandaag Deel 1.

40 jaar geleden, om precies te zijn op 9 oktober 1967, werd "Che" Guevara in Bolivia vermoord door regeringstroepen gesteund door CIA. Dit was de prijs die hij voor zijn onvoorwaardelijke inzet in de strijd om de Zuid-Amerikaanse volkeren te bevrijden van de overheersing door de westerse imperialistische machten, met de Verenigde Staten voorop moest betalen. Hiermee gaf hij zijn leven voor de arbeiders en boeren van een land waar hij niet eens geboren of opgegroeid was. Hoe is het allemaal zo ver gekomen, we gaan terug naar zijn jeugd.

Guevara’s jeugd
Ernesto Guevara de la Serna wordt geboren in Rosario te Argentinië, op 14 juni 1928. Hij groeit op in een rijk gezin, maar valt al gauw op jonge leeftijd op door zijn ideeën die niet echt passen bij zijn maatschappelijke klasse. Op 17-jarige leeftijd verdiept hij zich in de leer van Karl Marx en de belangrijkste begrippen van het Marxisme en Leninisme. Zijn interesse hierin neem nog grotere vormen aan als hij in 1947 Berta Infante, bijgenaamd Tita ontmoet. Zij is lid van de Argentijnse Communistische Jeugd. De verontwaardiging bij hem over de steeds toenemende mensonwaardige omstandigheden waaronder de Zuid-Amerikaanse arbeiders en boeren moeten leven, steekt hij niet onder stoelen of banken en leidt er uiteindelijk toe dat hij na een aantal jaren medicijnen te hebben gestudeerd, samen met een vriend in 1950 een trektocht per motor houdt door de noordelijke provincies van Argentinië. Deze tocht leidt uiteindelijk tot vele andere tochten door vrijwel heel Zuid-Amerika. Hierbij komt hij zoveel armoede en ellende tegen dat hij zich niet alleen verder ontwikkelt als arts, maar ook in hem steeds meer de anti imperialist ontwaakt. Wanneer hij dicht bij Santiago in Chili een zieke vrouw die pas ontslagen is ontmoet, schrijft hij in zijn dagboek: "In deze gevallen wil een arts, bewust van zijn complete onmacht tegenover de omgeving, een verandering forceren. iets dat dergelijk onrecht opheft (...). Hier leer je de tragedie van het proletariaat van de wereld begrijpen.". Ché was nu zeker van zijn zaak. Het onrecht, de armoede en de uitbuiting van het kapitalisme moest bestreden worden, desnoods met geweld.

Wordt vervolgd