Kut-Amerikanen!

Di 5 Februari 2008 14:39 | Geenflauwekul | 7489 keer bekeken | 0 reacties | 2 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Onderstaand stuk stond een aantal jaren geleden in het blad Voorwaarts van de NCPN jongeren. Alhoewel Geenflauwekul normaal gesproken niet aan partijpolitiek doet, willen we jullie dit artikel zeker niet onthouden. Een geweldig artikel dat het lezen zeker meer dan waard is.

Kut-Amerikanen, je hoort het telkens vaker bij jongeren maar nog steeds bitter weinig. Amerika is een verhaal apart. Een land waar democratie en vrijheid ooit zo hoog in het vaandel hebben gestaan is zijn erfenis vergeten. De democratie is een mediacratie geworden waar participatie van de burger nauwelijks nog nodig is en waar men vrijheid voor veiligheid wil opofferen. Het land van McDonalds, Coca Cola & Britney Spears: Amerika.

Een ándere 11 September...

Che Guevara moest het met zijn leven bekopen; het verzet tegen het Amerikaanse imperialisme tijdens de heksenjacht op communisten in de jaren '60 en '70. Zo werd Henry Kissinger het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst CIA onder president Nixon, in 1973 opgeschrikt door de plotselinge populariteit van een zekere Allende die voor president runde in Chili. Deze Allende noemde de Sovjet Unie meer democratisch dan de Verenigde Staten, was een persoonlijke vriend van Fidel Castro, en bovendien een socialist in hart en nieren! Vele Amerikaanse multinationals die in Chili vertoefden maakte zich zorgen en Kissinger zag het niet zitten dat er op hun westelijk halfrond weer een land zich tot het communisme zou bekeren. Maar helaas Allende won de verkiezingen met een overweldigende meerderheid. Volgens Kissinger was het onbegrijpelijk dat Amerika niet zou mogen ingrijpen als door het "onverantwoordelijke stemgedrag" van de Chileense bevolking het land op de "Marxistische tour" ging. De CIA wou Allende uitschakelen maar met in naam van de Amerikaanse vlag omdat dit uiteraard niet zou worden geaccepteerd door de wereldgemeenschap. Dus moest het zonder de betrokkenheid van de Amerikanen gebeuren; er moest een coup komen. Er was echter een probleem: Het leger in Chili was trouw aan de grondwet en de toenmalige generaal was een loyaal en eervol mens die er niet over piekerde een staatsgreep te plegen. Deze man moest weg wou er een succesvolle coup plaatsvinden. Op een dag toen de generaal naar zijn werk ging werd zijn auto aangevallen door 4 CIA agenten en/of huurlingen. Ze doorzeefde de auto met kogels en zo kwam de generaal om. De weg was nu vrij voor een zekere Augusto Pinochet om een staatsgreep te plegen. Deze was succesvol en Allende werd gedood. Het hierop volgende dictatoriaal regime heeft aan 5000 mensen het leven gekost in Chili. Opmerkelijk is dat dit op 11 September 1973 gebeurde.

De arrogantie

Zo werd naast Irak en Noord-Korea, Cuba genoemd als één van de landen die behoren tot het onheilspellende "as van het kwaad". (Deze lijst is inmiddels al aangevuld met landen als Iran, Libie, Sudan en Syrie) "Wie niet met ons is, is tegen ons!" zo sprak Bush na 11 September, in al zijn woede en gevoel van onmacht. Amerika steunde het apartheid regime in Zuid Afrika (die Nelson Mandela gevangen hield) tot de laatste second en Bill Clinton die nu tonnen verdient met het rondreizen en lezingen geven over de hele wereld had ook nog eens het lef om tijdens een bezoek aan Mandela tijdens een toespraak aan het parlement de Zuid Afrikaanse regering vriendelijk verzocht alle banden met Cuba to breken omdat dat een systeem heeft dat "niet deugd". Het Zuid Afrikaanse parlement wuifde dit verzoek weg met de simpele reden dat Cuba tijdens de vrijheidsstrijd de Afrikanen steunde in zowel militair als humanitair opzicht en Amerika juist de tegenpartij steunde! Arrogantie ten top uiteraard! Nog een hilarische uitspraak van Bush in Juni 2002 was dat Amerika alleen een Palestijnse staat zouden steunen als er "vrije" verkiezingen kwamen en die zouden resulteren in het vertrek van de Palestijnse !eider Arafat. Arrogantie gaat bovendien in Amerikaans geval ook nog een samen met hypocrisie. De definitie van terrorisme is immers dat er onschuldige burgers sterven voor een actie die een militair of politiek doel moeten dienen. Maar hoe zat het dan bij de atoombommen die Amerika op Hiroshima en Nagasaki gooide? Of toen in 1983 de Verenigde Staten granaten met de grote van een volkswagen op Libanese dorpjes dropte? De napalmbommen over Vietnam? Toen de complete stad Dresden die in de Tweede Wereld oorlog van de kaart werd geveegd? En de smart bombs die Bagdad in de as legde?

De onschuld

Iedereen is het met me eens als ik zeg dat de Amerikanen een dom volk zijn. Tenminste, dom in de zin van het besef van wereld waar ze in leven. Als je president trouw zweert aan de Amerikaanse vlag maar het vervolgens niet op de kaart kan aanwijzen is dat een teken dat er toch iets mis is! De Amerikaanse burger heeft het te druk. Tijd is geld! En er moet geld verdiend worden! Anders kan men met intensief genoeg consumeren. Er is geen tijd om naar het nieuws te gaan kijken, of om na te denken over de wereld of het leven, of om je talenten to ontwikkelen, of over wetsvoorstellen je mening te vorrnen. Het Amerikaanse gezin eet niet meer aan tafel, laat staan met elkaar. Als je honger hebt warmt men wat op in de
magnetron. De enige vorrn van informatie die ze krijgen wordt hun door de televisie gegeven. Het is bewezen dat bij televisie kijken je hersens nog minder werken dan als je slaapt. De Arnerikanen krijgen hun informatie van commerciele bedrijven die het schaarse bruikbare beetje informatie in die hoofdjes van de koopzieke Amerikanen proberen to werken. Zo is het bijvoorbeeld verboden voor joumalisten om een kritisch stuk over het enorme olieverbruik van de Amerikanen to schrijven als dat nadelig zou kunnen zijn voor het consumeren van auto's van het autobedrijf dat in het desbetreffende blad adverteert. En is GE (General Electronics, de grootste media gigant van Amerika met 13 radiostations en 3 televisie maatschapijen, waaronder NBC, en een omzet van 129,9 miljard) een contract partner van het pentagon! Zo werd de verslaggever Mark Hertsgaard bijna ontslagen omdat hij tijdens een radioprogramma de draak had gestoken met NBC en McDonalds die een loterij hadden georganiseerd met de intentie mensen nog meer televisie en hamburgers to laten consumeren. Volgens zijn werkgever gaf hij kritiek op "het vrije ondernemerschap" en dat kun je niet maken. Zo ziet de Amerikaan wel hoe het gaat met Britney Spears en Snoop doggy dog en niet de afschuwelijke burgeroorlog in Ivoorkust. Het is dus niet raar dat de Amerikanen niks weten over het buitenland!

Het resultaat

Het dom houden en indoctrineren van je eigen volk door middel van hamburgers en reclame heeft meer gevolgen dan de kinderlijke naiviteit van de Amerikanen. Zo tekende Bush laatst de zogenaamde "Patriot Act" deze wet hield in: Dat het Habeas-corpus recht voor met Amerikaanse ingezetenen wordt afgeschaft, de procureur generaal mag zo ook bepalen of een buitenlander een gevaar voor staatsveiligheid is en mag voor onbepaalde tijd worden opgesloten, ook mogen nu zonder aankondiging huiszoekingen worden verricht en telefoons worden afgetapt, e-rnail, bank en creditcard gegevens zijn nu ook toegankelijk voor de overheid, de federale politie mag in het bibliotheek archief opzoeken wat er door wie gelezen wordt, de procureur generaal mag bepaalde groepen in Amerika "terroristisch" verklaren, de CIA mag Amerikanen bespieden en bovendien kan elke buitenlandse ingezeten die verdacht worden van terrorisme nu voor de militaire rechtbank verschijnen in plaats van de gewone rechtbank en kan het de doodstraf opleggen zonder mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Dit zijn wetten die nu in Arnerika gelden. Er was geen haan die emaar kraaide. Mensen hadden het te druk. Ze waren nog niet helemaal bijgekomen van het feit dat Jennifer Lopez bij een optreden 6 kleedkamers helemaal in het wit wil hebben en in elke kamer een enorme schaal met alléén groene M&M's. En terwijl ze elkaar vertellen hoe belachelijk ze dat wel niet vinden worden hun vrijheden onder hun news weggekaapt. Tevreden nemen ze nog een hap van hun hamburger en zakken lekker onderuit. Ze begrijpen met waarom een mens zoiets als Osama Bin Laden heeft kunnen doen. Ondertussen worden er 35.000 soldaten naar Irak gestuurd. En genieten ze van hun welvaart dat als een dikke wolk van uitlaatgassen om zich heen pakt... afgesloten van de buitenwereld...

Erik Hendrix, 13 Januari 2003