Europarlement steunt opslag telefoonverkeer

Do 24 November 2005 17:29 | Frank | 3381 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

BRUSSEL - De massale opslag van de telefoongegevens van alle Europese burgers is een stapje dichterbij gekomen. Donderdag stemden de fractiespecialisten van het Europees Parlement in met een voorstel om de 'verkeersgegevens' (wie belt met wie) te bewaren. Dat moet de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit vereenvoudigen.

Het parlement wil dat de gegevens minimaal zes en maximaal twaalf maanden worden opgeslagen. De inhoud van de gesprekken blijft geheim. Bovendien mogen politie en justitie de data alleen gebruiken in de strijd tegen terreur en welbepaalde misdrijven en niet voor overige criminaliteit.


Internetverkeer

Ook van internetverkeer gaan de lidstaten gegevens bijhouden, al blijft het daar hoofdzakelijk beperkt tot registratie van de tijdstippen waarop de burger online is. Voor gsm's moeten telefoonmaatschappijen registreren waar de beller zich bevond bij het begin van het gesprek, en of het een echt gesprek of alleen maar een sms'je betrof.

Het is nu aan de ministers van Justitie van de EU om de wetgeving te voltooien. Zij willen wellicht nog meer gegevens hebben en de data langer dan een jaar opslaan. PvdA'ster Mastenbroek, tegenstander van het plan, is bang dat na de onderhandelingen tussen parlement en Europese ministers de hoeveelheid gegevens over internetgebruik veel groter wordt. Veel ministers willen immers ook weten wie wanneer telefoneert over internet (VOIP), of wie wanneer e-mails verstuurt. Volgens Mastenbroek laat het Europarlement, dat eerder in een advies tegen het opslagplan had gestemd, zich te veel onder druk zetten.

Privacywatchers

Het plan voor dataopslag heeft vanaf het begin veel tegenstand gekend van privacywatchers. Europarlementslid Buitenweg (Groen Links) heeft tegen gestemd. "Onder druk van de lidstaten zijn we enorm aan het schuiven gegaan. We begonnen met drie maanden opslag en alleen voor telefonie." Ze wil ook meer duidelijkheid over de kosten hebben. Overigens heeft het Europarlement de wens neergelegd dat telefoonmaatschappijen die dit allemaal moeten bijhouden, een vergoeding krijgen.

Thumbs Down O Ow

Bron: ANP