Europese radiozenders uit de lucht in Rusland

Do 29 December 2005 01:03 | Frank | 3075 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

BERLIJN - De grote Europese radiozenders Deutsche Welle, BBC World Service en Radio France Internationale (RFI) zijn in Rusland uit de lucht gehaald. De stations zouden niet langer de juiste licenties hebben voor uitzendingen op de middengolf.

Journalistenorganisatie Reporter ohne Grenzen in Duitsland ziet de hand van president Poetin in het besluit. Het staatshoofd zou met zijn beleid de persvrijheid in zijn land verder willen beknotten, aldus een vertegenwoordiger van de organisatie in de vrijdageditie van de Duitse krant Die Welt.

Deutsche Welle heeft ook Russisch gesproken programma's. Een adviseur van Poetin omschreef volgens Die Welt het radiostation kortgeleden nog als een ‘middel uit het arsenaal van de Koude Oorlog’.

Poetin staat al geruime tijd bloot aan kritiek op de wijze waarop hij de media in zijn land onder controle brengt. Het wordt voor de politieke oppositie steeds moeilijker kritische geluiden te laten horen.

Een zegsman van de Duitse regering zei vrijdag te verwachten dat het probleem ‘snel opgelost zal zijn’. Hij benadrukte dat de regering in Berlijn geen politieke motieven ziet achter het wegvallen van de Duitse zender. De gelijknamige televisiezender is in Rusland nog wel gewoon in de lucht.

Bron: ANP