Sarkozy kocht de steun van Chirac

Vr 13 April 2007 03:27 | Frank | 2282 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De vertrekkende Franse president Jacques Chirac zou met presidentskandidaat Nicolas Sarkozy een deal hebben gesloten die de vervolging van Chirac na diens termijn als president feitelijk onmogelijk maakt.

Volgens het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné heeft Sarkozy, in ruil voor openlijke steun van Chirac, beloofd als president met wetgeving te komen die onderzoek naar strafbare feiten bindt aan een uiterste termijn van tien jaar. Sarkozy is kandidaat namens de door Chirac vijf jaar geleden opgerichte UMP. Woordvoerders van Chirac en Sarkozy hebben de berichtgeving in de Canard Enchaîné ten stelligste ontkend.

Chirac wordt in verband gebracht met verschillende affaires die zich voor zijn presidentschap hebben afgespeeld. Zo zou hij als burgemeester van Parijs fictieve gemeenteposten hebben gecreëerd voor werknemers die zich in feite bezighielden met werk voor Chiracs partij.

Als president is Chirac 12 jaar lang onschendbaar geweest. In de Franse pers wordt volop gespeculeerd over mogelijke vervolging van de politicus na afloop van zijn presidentschap. Onder de nieuwe wetgeving die Sarkozy volgens Le Canard Enchaîné aan Chirac heeft beloofd, zouden de onderzoeken naar de affaires moeten worden stopgezet.

De presidentsverkiezingen zijn op 22 april en op 6 mei. Chirac is zelf niet kandidaat.

Bron: NRC