Ook mainstream media vermeld Bin Laden is dood

Zo 24 September 2006 10:25 | Frank | 4220 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

PARIJS - Osama Bin Laden is vorige maand overleden in Pakistan. De leider van het terroristennetwerk Al-Qaeda is bezweken aan de gevolgen van tyfus. Dat staat in een uitgelekt rapport in het bezit van de Franse inlichtingendienst, dat zaterdag is geciteerd in de Franse regionale krant L'Est Republicain.

Bekijk video: Breedband


Het rapport is gedateerd op 21 september en zou gebaseerd zijn op informatie afkomstig van 'betrouwbare Saudische bronnen'. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie liet zaterdag na de publicatie van de informatie weten dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het lek bij de inlichtingendienst.

Het ministerie wilde de informatie in het rapport niet bevestigen. Een woordvoerder bij het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten geen informatie te hebben over de mogelijke dood van Bin Laden.

Chirac
De Franse president Jacques Chirac verklaarde zaterdag eveneens dat het bericht in L'Est Republicain op "geen enkele wijze is bevestigd". Hij zei "verrast" te zijn dat de krant het rapport heeft gepubliceerd.

De Amerikaanse antiterreurdienst maakte bekend de inhoud van het rapport niet te kunnen bevestigen. "Het is best mogelijk dat hierover is gesproken maar er kan niet worden gezegd dat dit kan worden bevestigd", aldus een hooggeplaatste functionaris.

Er zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk berichten opgedoken over het overlijden van Bin Laden, of ziektes die hij zou hebben. Het IntelCenter, een Amerikaans bedrijf dat boodschappen in de gaten houdt die terroristen aan elkaar overbrengen, zei op internet niets te zijn tegengekomen over het overlijden van Bin Laden. Volgens de directeur van het bedrijf, Ben Venzke, zou Al-Qaida de dood van Bin Laden waarschijnlijk vrij snel melden. Als Al-Qaida bestond he

Het is niet duidelijk hoe de krant het document van de militaire inlichtingendienst in handen heeft gekregen. Chirac zei minister van defensie Michèle Alliot-Marie te hebben gevraagd dat te laten onderzoeken.

Bron: NU.nl / telegraaf.nl / Nieuws.nl