Nucleaire aanval Israël op Iran steeds dichtbij?

Ma 8 Januari 2007 02:13 | Frank | 6966 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Stel, de familie Jansen besluit dat het huis van de familie Pietersen eigenlijk van hun is, omdat hun betovergrootouders daar al woonden. Maar de familie Pietersen is niet van plan om vrijwillig te vertrekken, want die vinden dat ze het huis legaal bewonen. Dus huurt de familie Jansen een knokploeg in en smijt de familie Pietersen er uit. Familie Pietersen kwaad. Die staan buiten te schreeuwen en met stenen te gooien. Dan wordt de familie Jansen nog kwaaier, en pa Jansen pakt een geweer en schiet pa Pietersen dood.

Simplistisch verhaaltje, absoluut. Maar een goed voorbeeld om nog eens mee te illustreren waarom het zo moeilijk is om een werkelijke discussie op gang te brengen over Israël en Palestina, waarom we meestal terecht komen in een verbale loopgravenoorlog, of anders gezegd, in een paradigmastrijd.

Zoals we gewend zijn van Israël, hebben ze het beste voor met de wereld. Ze willen gewoon een fijne en rustige plaats maken om te kunnen wonen. Daar hebben ze veel voor over... of daar laten ze anderen veel voor over hebben. Neem nou een leuke doe-het-zelf omheining a la Berlijn, het omhakken van het grootste deel van de olijfbomen (groot deel van de Palestijnse economie) of het voeren van een hele oorlog om twee soldaten terug te krijgen.

Zo ook met de komende oorlog tegen Iran, want het zou wel een zo kunnen zijn (niet net als in Irak hoor) dat Mahmoud Ahmadinejad dit jaar kernwapens kan produceren. Diverse nucleaire installaties in Iran zullen binnen twaalf maanden worden gebombardeerd. Israël heeft plannen opgesteld om de Iraanse nucleaire fabrieken te vernietigen. Speciaal getrainde gevechtspiloten zouden de verrijkingsfabriek in de plaats Natanz gaan bombarderen met tactische nucleaire wapens.

"Als het groene licht wordt gegeven, wordt het een missie, één aanval en het Iraanse nucleaire project is verwoest", citeerde The Sunday Times een van de bronnen. 
Iran zegt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van kernenergie, maar de VS, Israël en EU verdenken Iran ervan dat het in het geheim werkt aan kernwapens. Die israël overigens allang heeft.

natanzIsraël zou voor Natanz zogenoemde bunker busters, bommen die door dikke lagen beton heen kunnen dringen, willen gebruiken. Eerst zouden conventionele wapens worden gebruikt om "gaatjes" in de doelen te slaan, waarna kleine kernbommen met een laag uraniumgehalte volgen die diep onder de grond exploderen. Nucleaire wapens zouden volgens The Sunday Times alleen worden ingezet als deskundigen er van overtuigd zijn dat conventionele bommen niet effectief zijn. Twee andere nucleaire instanties, de zwaarwaterreactor in Arak en de uraniumverrijkingsfabriek in Isfahan, zouden met conventionele bommen worden geëlimineerd.

Bassam Abu Sharif (Face of terror)Echter moeten we wel in overweging nemen wie dan ook al weer dit bericht de wereld instuurde. (de bron) De Sunday Times Journalist om wie het gaat is Uzi Mahnaimi. Een controversieel figuur, die co-auteur was van het boek "The Best of Enemies" hij schreef dit samen met Bassam Abu Sharif, voormalig adviseur van Yasser Arafat en PLO Pers officier. Bassam zijn bijnaam was "Face of terror"

Een ding is duidelijk Mahnaimi maakt er een gewoonte van om te zeggen dat Israël Iran gaat aanvallen. Als zijn verslaggeving accuraat was dan hadden de Nucleaire faciliteiten van Iran allang in puin gelegen - niet een keer, maar meerdere keren.

Terwijl de regering in Iran het bestaansrecht van Israël blijft ontkennen en Israël plannen maakt om het aan te vallen, voeren vertegenwoordigers van beide landen in het diepste geheim in Europa onderhandelingen over een oude Israëlische schuld aan Iran. Iran heeft nog enkele honderden miljoenen dollars van Israël tegoed voor olie geleverd in de jaren voor de Islamitische Revolutie van 1979.

Ook George van Amerika heeft weer een plannetje. Zijn ambstermijn zit er bijna op en hij wil toch wel graag nog even voor 100 miljoen (oeps miljard) dollar (ongeveer 76 miljard euro) nieuwe kernwapens inkopen. Van die mooie nieuwe die niet door terroristen gepikt kunnen worden. De Reliable Replacement Warhead, zoals het nieuwe wapen heet, zou niet zijn bedoeld om het huidige arsenaal kernwapens van de VS aan te vullen. De nieuwe kernkoppen zouden het huidige materiaal moeten vervangen. En dat Amerika en Israël 2 handen op een dikke buik zijn dat weten we natuurlijk allemaal wel. Toch? Overigens denk ik wel dat Bush een probleempje gaat krijgen om dat te financieren, want President Bush krijgt van het Congres geen blanco cheque meer om oorlog te voeren in Irak. Dat heeft de nieuwe Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden,Pelosi,gezegd.

Bronnen:

www.daanspeak.nl
www.nytimes.com
www.timesonline.co.uk

Bron: Zie artikel