Chinees gemarteld na kritiek op Spelen

Ma 8 Oktober 2007 17:18 | Frank | 3565 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Chinese actievoerder voor landrechten Yang Chunlin is in een Chinese gevangenis gemarteld. Dat heeft zijn zus maandag gezegd. Yang had een brief geschreven waarin hij de aankomende Olympische Spelen in Beijing verwerpt in verband met de erbarmelijke mensenrechtensituatie in China.

Volgens zijn zus Yang Chunping heeft Yang (52) in de gevangenis dagenlang in één positie vastgeketend gezeten en werd hij gedwongen om de uitwerpselen van andere gevangen op te ruimen. De actievoerder werd in juli aangehouden in de noordoostelijke provincie Heilongjiang en een maand later in staat van beschuldiging gesteld. De details van zijn zaak zijn onduidelijk, maar volgens zijn zuster is Yang herhaaldelijk onder druk gezet om schuld te bekennen. Ze zei dat Yang zijn advocaat niet had mogen spreken.

Yang Chunlin, een werkloze fabrieksarbeider, heeft de afgelopen jaren boeren in het noordoosten van China geholpen bij het eisen van schadeloosstellingen voor onteigend land. Voordat hij werd gearresteerd had hij meer dan tienduizend handtekeningen verzameld, voornamelijk van boeren, voor een open brief met de titel 'Wij willen geen Olympische Spelen maar mensenrechten'. Het was onduidelijk aan wie de brief gericht was.

Volgens een vrijgelaten medegevangene is Yang op twee manieren gemarteld. Bij één martelmethode werden zijn armen en benen uitgerekt en aan de vier hoeken van een ijzeren bed geketend. Het internationale netwerk van mensenrechtenactivisten Mensenrechtenverdedigers China, dat de zaak heeft gevolgd, heeft de details tegenover Yangs zus bevestigd. Ze zegt dat Yang de martelingen twee keer onderging; één keer zes dagen lang, de tweede keer een dag.

Illegale landonteigening als gevolg van China's snelle economische groei heeft door het hele land geleid tot protesten. Regeringsfunctionarissen kiezen vaak de partij van projectontwikkelaars, wat vaak leidt tot rellen en demonstraties. Landonteigening is vooral in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 in Beijing een gevoelig onderwerp geworden.

Actievoerders beschuldigen de Chinese autoriteiten ervan meer dan een miljoen mensen uit hun huizen te hebben verjaagd om plaats te maken voor nieuwe sportfaciliteiten.

Bron: Nieuws.nl