Minder regels Brussel in EU-grondwet

Zo 8 Januari 2006 20:52 | Frank | 3353 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WENEN - De regeringen van de lidstaten van de Europese Unie moeten overwegen de door de Fransen en Nederlanders afgekeurde grondwet nieuw leven in te blazen door een nieuwe tekst op te stellen die de lidstaten meer bevoegdheden verleent. Dat heeft de Oostenrijkse vice-kanselier Hubert Gorbach zondag gezegd.

Gorbach, die benadrukte op persoonlijke titel te spreken, pleitte voor minder regulatie vanuit Brussel.

De vraag hoe het verder moet met de afgekeurde grondwet is een van de belangrijkste kwesties die spelen tijdens het EU-voorzitterschap van Oostenrijk, dat op 1 januari begon en zoals gebruikelijk een half jaar duurt.

De regering in Wenen heeft zich er nog niet over uitgesproken of de grondwet geschrapt moet worden of teruggestuurd naar Nederland en Frankrijk voor een nieuw referendum. Dertien lidstaten hebben de grondwet al goedgekeurd.

Oostenrijks minister van buitenlandse zaken Ursula Plassnik heeft een discussie voorgesteld over de vraag wat de burgers van de EU en de Europese integratie willen. In juni komt Oostenrijk dan met een aantal voorstellen over de grondwet, aldus Plassnik.
Bron: Telegraaf