Magneettherapie blijkt kwakzalverij

Ma 9 Januari 2006 01:53 | Frank | 3081 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Magneettherapie blijkt geen enkel effect te hebben op mankementen als rugpijn of ziektes als kanker, waarvan vaak wordt beweerd dat het gebruik van magneten tot genezing kan leiden. Een Amerikaanse groep onderzoekers komt tot de conclusie dat het doen aan magneettherapie slechts pijn in de portemonnee veroorzaakt. Een risico is dat een ziekte onbehandeld blijft.

De zogenaamde therapeutische geneesmiddelen worden gedragen in amuletten en armbanden, en brengen wereldwijd één miljard dollar op. Adverteerders die beweren dat magneten kanker genezen en je levensduur verlengen, onderbouwen deze beweringen nooit met enige feiten of bronnen, concluderen de onderzoekers.

Het team onderzocht tien eerdere studies op dit gebied. De resultaten van de studies die gebruik maakten van twee groepen mensen - één groep met echte, en één groep met dummy magneten - bleken vaak niet representatief doordat mensen onderscheid tussen de magneten konden maken. Door een ijzeren voorwerp tegen de magneet te houden, wist de geteste persoon wat voor magneet hij in handen had. Op die manier kon hij de uitslagen beïnvloeden.

Een bepaalde studie omhulsde de magneten, zodat de onderzochte mensen de resultaten niet konden bewerken. Bij beide groepen kwam uiteindelijk naar voren dat de magneet een verlichtend effect op hun pijnen had.
Bron: FOK!