Radioactiviteit vastgesteld na kernproef Noord-Korea

Za 14 Oktober 2006 16:06 | Frank | 2601 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - Er is radioactiviteit vastgesteld op de plek waar Noord-Korea naar eigen zeggen op 9 oktober een kernproef heeft uitgevoerd. Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag gemeld op gezag van een bron bij de regering in Washington. Een speciaal vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht had luchtmonsters verzameld boven Noord-Korea.

Er waren de afgelopen dagen twijfels gerezen over de verklaring van Pyongyang dat het een succesvolle kernproef had uitgevoerd. Tot nu toe was dan ook nog geen radioactiviteit gemeten als gevolg van de nucleaire test.

Officiële bronnen benadrukken dat er vooralsnog slechts sprake is van een voorlopige uitslag; een definitief bewijs voor een Noord-Koreaanse kernproef is er nog niet. Toch hebben de VS al aan Japan en Zuid-Korea laten dat zij radioactiviteit hebben geconstateerd boven Noord-Korea, aldus bronnen bij regering en geheime diensten in Tokio en Seoul.

Bezwaren
Rusland en China hebben nieuwe bezwaren tegen de Amerikaanse ontwerpresolutie waarmee de VN-Veiligheidsraad zaterdag sancties zou opleggen aan Noord-Korea. De voor 16.00 uur (onze tijd) geplande zitting van de raad is daarom uitgesteld.

Dit is vernomen van diplomaten bij het VN-hoofdkwartier in New York. De Russische VN-delegatie heeft naar verluidt nieuwe instructies gekregen uit Moskou. Rusland verzet zich ertegen dat in de resolutie gerefereerd wordt aan hoofdstuk 7 van het Handvest van de VN. Hoofdstuk 7 geeft de Veiligheidsraad vergaande bevoegdheden, als vrede en veiligheid in de wereld in het geding zijn.

Geweld
China had zich neergelegd bij het noemen van hoofdstuk 7, nadat in de ontwerptekst een passage was opgenomen die het gebruik van militair geweld vooralsnog uitsluit. Peking heeft nog steeds "moeilijkheden" met de passage waarbij andere landen het recht krijgen vrachtschepen op weg naar of afkomstig uit Noord-Korea te doorzoeken.

Ondanks de obstakels die op het laatste moment zijn gerezen, blijven de VS optimistisch dat zaterdag nog over een resolutie kan worden gestemd. De Chinese VN-ambassadeur Wang Guangya daarentegen wijst erop dat "we nog geen definitieve tekst hebben".

Werken
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei vrijdag na een gesprek met een Chinese gezant dat de huidige ontwerpresolutie "elementen bevat die besproken en verduidelijkt moeten worden en waaraan wij zullen werken". De bewindsman twijfelt eraan dat er zaterdag al eensgezindheid kan worden bereikt in de raad.

Zaterdagmiddag komen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Japan opnieuw voor onderhandelingen bijeen.

Bron: NU