VS verlengt zomertijd om energie te besparen

Zo 11 Maart 2007 16:19 | Frank | 3164 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Terwijl in Europa de alom bekende gloeilampen worden vervangen voor spaarlampen, gaan de Americanen ook hún steentje bijdrage aan het milieu, door de zomertijd iets eerder te laten beginnen dan 'normaal'. In de Verenigde Staten is al in de nacht van zaterdag op zondag de zomertijd ingegaan, drie weken vroeger dan jarenlang gebruikelijk. De wintertijd gaat ook later in dan normaal, namelijk pas op 4 november.

Met de langere zomertijd willen de autoriteiten extra energie besparen. Doordat het meer dagen een uur langer licht is, zal er nog minder elektriciteit worden verbruikt, is de redenatie. Voorstanders verwachten ook een daling van criminaliteit en verkeersongevallen, meldden Amerikaanse media.

Er is blijkbaar bij de Amerikaanse overheid geen rekening gehouden met het feit dat veel computers in de war zouden raken door de gewijzigde zomertijd. Zij waarschuwden voor chaos. De meeste apparaten en computersystemen, van mobiele telefoon tot bedrijfsnetwerk, hadden in hun systeem staan dat de Amerikaanse zomertijd ingaat op de eerste zondag van april.

Het Amerikaanse Congres besloot in 2005 tot de wijziging, de eerste in twintig jaar. In Nederland gaat de zomertijd in op 25 maart. De Amerikanen zouden echter beter de, 8 cilinders tellende, benzineslurpende auto's kunnen aanpakken.

De moeilijkste tijdswisseling is die naar de zomertijd, vanwege het uur slaap dat we moeten inleveren. „Je slaapt korter. Dus je bent wat minder alert en wat makkelijker prikkelbaar. En we slapen toch al korter dan vroeger. Ook is uit onderzoek gebleken dat het ongevalspercentage en de kosten die dat met zich meebrengt iets hoger ligt op de maandag na de instelling van de zomertijd“

 

Bron: YaYaBLa

Reacties

  nut?

  Zo 11 Maart 2007 20:40 | riek |

  zomer en wintertijd.
  wat is het echte nut.
  niet van die onzin dat we dan 'smorgens al vroeger klaar hebben,
  's avonds is het wel vroeger donker,
  en er wordt dan ook gewerkt.
  en iedereen is altijd volop omring met energieversindende apparaten

  kortom: geen nut
  wat het wel doet:
  ons volledig uit harmonie halen.

  weet wel dat bij ingang van de zomertijd,
  we twee volle uur voorliggen op de natuurlijke tijd:
  de zon staat dan het hoogst rond 14u00.

  ik vind het verschrikkellijk.
  't amusement,
  rik