Bush begint eigen afluisterprogramma (in de voetsporen van pappa)

Zo 18 December 2005 11:40 | Frank | 2600 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft zaterdag toegegeven dat hij sinds de aanslagen van 11 september 2001 tientallen malen de opdracht heeft gegeven om mensen in de Verenigde Staten in het geheim af te luisteren. Het afluisterprogramma is cruciaal voor de nationale veiligheid, zei Bush in een radiotoespraak. Hij haalde dan ook uit naar zij die het openbaar hebben gemaakt.De New York Times berichtte vrijdag dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in opdracht van president Bush, maar zonder gerechtelijke toestemming, na 11 september 2001 honderden en misschien wel duizenden mensen in de Verenigde Staten heeft afgeluisterd. Omdat de Amerikaanse autoriteiten gerechtelijke toestemming moeten hebben om in de VS mensen af te luisteren is het zeer de vraag of de NSA niet in strijd met de wet gehandeld heeft.

Zowel Democratische als Republikeinse senatoren reageerden fel op het nieuws. De Democraat Edward Kennedy sprak van Big-Brothertaferelen en de Republikein Arlen Specter noemde de veronderstelde spionageactiviteiten " ongepast". Burgerrechtenorganisatie ACLU heeft geschokt gereageerd.

Verslaggevers van de NYT hebben een tiental anonieme huidige en voormalige overheidsfunctionarissen over het NSA-programma geïnterviewd. Hoewel sommige van hen de rechtmatigheid van het programma in twijfel trokken, zeiden enkelen ook dat de NSA op deze manier terreuraanslagen verijdeld heeft. De NYT meldde op verzoek van het Witte Huis een jaar te hebben gewacht met publicatie van de gegevens om te voorkomen dat lopende onderzoeken in gevaar zouden worden gebracht.
Bron: Telegraaf