Opnieuw demonstratie tegen AWACS in Schinveld

Zo 14 Januari 2007 20:07 | Frank | 3181 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

SCHINVELD - De Socialistische Partij dient in de Tweede Kamer een motie in om de AWACS-basis bij Schinveld een vliegverbod boven Nederland op te leggen. SP-kamerlid Jan de Wit zei dat zondag in Schinveld tijdens de herdenking van de bezetting en de daarop volgende ontruiming van zes hectare bos bij de landingsbaan van AWACS-vliegveld Geilenkirchen begin vorig jaar.

Vorige week liet staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) weten dat het onmogelijk is woningen in de Limburgse plaats Schinveld afdoende te isoleren tegen geluidsoverlast van AWACS-radarvliegtuigen. Nieuwe aanpassingen zijn zo ingrijpend dat deze woningen zouden veranderen tot een soort bunker of aquarium. Dat kost minstens 55 miljoen euro, zei Van Geel toen.

Wethouder Hans Ubachs van de gemeente Onderbanken, waartoe Schinveld behoort, is niet te spreken over de uitspraken van Van Geel. „Niks bunkers, de basis moet hier weg”, zei hij zondag. Onderbanken wil via de Duitse rechter proberen de basis gesloten te krijgen.

Enkele honderden mensen liepen zondag in Schinveld mee met een herdenkingstocht door de bossen van Schinveld. De demonstranten, inwoners van Brunsum en Schinveld en leden van de actiegroep GroenFront, liepen op hun tocht onder meer langs de plek waar acht jaar geleden een tankvliegtuig van de AWACS-basis neerstortte en langs een herdenkingsmonument van de bezetting van het bos. Na afloop werden ze toegesproken door onder meer wethouder Hans Ubachs van Onderbanken, waar Schinveld bij hoort.

Een jaar geleden verdreven marechaussee en politie honderden milieuactivisten en burgers uit de bossen in Schinveld ten westen van de AWACS-basis. Daarbij werden meer dan honderd mensen gearresteerd. Op verzoek van de NAVO werd vervolgens 6 hectare bos gekapt om de aanvliegroute voor de AWACS-radarvliegtuigen veiliger te maken. Nu gaat de SP dus een motie indienen, een beetje te laat voor die 6 hectare bomen. Om maar niet te spreken van de dieren die er leefde.

Bron: Diversen dagbladen