Mexico fel tegen plan VS om muur aan grens te bouwen

Wo 21 December 2005 11:35 | Frank | 3061 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(AP) - Mexico is verontwaardigd over Amerikaanse plannen om 1.100 kilometer muur te bouwen aan de grens. Minister van buitenlandse zaken Luis Ernesto Debez zei dinsdag dat Mexico 'zoiets stoms als deze muur' niet zal toelaten en zal 'doen wat nodig is' om de bouw te voorkomen. Hij zei dat Mexico de zaak internationaal zal aankaarten, om een storm van kritiek los te maken.

De Mexicaanse regering mobiliseert kerkelijke, maatschappelijke en zakelijke groepen in de VS om het voorstel tegen te houden. Het heeft ook een public-relationsfirma, Allyn & Company in Dallas, in de arm genomen om te proberen zijn imago te verbeteren en het negatieve beeld van immigranten weg te nemen. "Als mensen in de VS en Canada een juist beeld hebben van het succes van de democratie, politieke stabiliteit en economische welvaart in Mexico, dan zou dat hun beeld van specifieke bilaterale kwesties als immigratie en grensbeveiliging verbeteren", zei pr-directeur Rob Allyn.

Mexicaanse arbeiders die voor de feestdagen naar huis komen worden in radiospotjes uitgenodigd hulp te zoeken als ze problemen hebben gehad bij hun werk in de VS. "Arbeidsongeval gehad in de Verenigde Staten? Je hebt rechten ... bel!" Het ministerie van buitenlandse zaken biedt rechtsbijstand bij het vorderen van schadevergoeding in de VS.

Ook landen verder weg in Midden-Amerika zoals Guatemala hekelen de Amerikaanse plannen. 'Absurd en beledigend' noemt president Oscar Berger het plan, dat inmiddels door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is aangenomen en nu naar de Senaat gaat.

Volgens de Mexicaanse regering is bij reeds bestaande barrières aan de grens gebleken dat mensen toch zullen proberen de VS binnen te komen, maar dan op meer afgelegen en gevaarlijkere plekken. Tussen 1 oktober 2004 en 30 september van dit jaar kwamen volgens gegevens van de Amerikaanse grensbewaking minstens 415 mensen om bij pogingen om de grens illegaal over te steken, een recordaantal.
Bron: nieuws.nl