Platenmaatschappijen tegen legalisering podcasts

Za 5 November 2005 10:11 | Frank | 2452 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Nederlandse platenmaatschappijen zien na overleg af van een gezamenlijke podcastlicensie. Podcasters die muziek willen draaien zullen daarvoor voor elk liedje afzonderlijk toestemming moeten vragen aan de betrokken platenmaatschappij.

Een voorlopig contract om de auteursrechten af te dekken voor podcasters is voorlopig van de baan. De twee muziekrechtenorganisaties, NVPI en SENA, werkten de afgelopen maanden aan een oplossing voor de downloadbare radioprogrammaâ??s, maar de platenmaatschappijen zien het uiteindelijk toch niet zitten.

"Een regeling voor podcast komt er niet. De reden is dat de platenmaatschappijen het niet wenselijk vinden als alle particuliere podcasts op een hoop worden gegooid. Er bestaat te veel weerstand tegen bij onze achterban", zegt NVPI-woordvoerder Wouter Rutten. Dat de muziek die tijdens podcasts wordt gedraaid downloadbaar en kopieerbaar is, is volgens hem het grootste bezwaar van de muziekindustrie. "Er zit ook een component van verveelvoudiging in. Je kan gemakkelijk een kopie maken."

Volgens Rutten willen de Nederlandse platenmaatschappijen podcasts wel toestaan als ze gebruikmaken van digital rights management. "Platenmaatschappijen willen wel een regeling als podcasters in hun bestanden DRM-technieken gebruiken die aan de kopieerbaarheid eisen stellen. Maar DRM-technieken zijn nu nog niet goed genoeg. Een tweede reden is dat we vinden dat we de podcasters geld moeten vragen op basis van hun populariteit en niet één bedrag voor alle podcasts. We willen niet dat alle podcasters hetzelfde zouden betalen ongeacht het gebruik," aldus Wouter Rutten.

De NVPI (Nederlandse Vereniging voor producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers) vertegenwoordigt de platenmaatschappijen. De SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) behartigt de belangen van uitvoerend kunstenaars en platenproducenten. De SENA regelt nu al de rechten voor webradio. Voor bestaande radioprogrammaâ??s die ook een podcast hebben wordt nog gewerkt aan een oplossing.

De NVPI en de SENA werkten gezamenlijk aan de tekst van een podcastlicensie. Daarmee zouden alle auteursrechten rond podcasting zijn afgedekt. De Buma/Stemra, de auteursrechtenorganisatie voor componisten en tekstdichters, heeft immers al sinds deze zomer een tijdelijke regeling voor podcasts. Niet-commerciele podcasters moeten 35 euro per maand betalen. Die regeling blijft een â??voorlopigâ?? karakter houden.
Eerst was het de bedoeling dat in oktober een proef met een aantal Nederlandse podcasters zou beginnen. Die test komt er nu volgens Rutten niet meer.

Bron: Tonie van Ringelestijn