Ontruiming bos Schinveld begonnen

Ma 9 Januari 2006 09:25 | Frank | 3474 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De marechaussee is maandagochtend iets na zes uur begonnen met het leeg vegen van het bos bij Schinveld En er zijn al tientallen mensen aangehouden.

De arrestanten zijn sympathisanten van de actievoerders. De marechaussee zou "vrij ruw" zijn opgetreden tegen mensen die ze arresteerde.

De actievoerders in de tien boomhutten hebben genoeg eten om hun actie weken vol te houden, maar hebben het wel erg koud. Volgens een woordvoerder van de actiegroep Groenfront! komt dat onder meer omdat ze bijna niet kunnen bewegen.

Tunnels
De woordvoerder, die zelf bovenin een hoge toren zit, zegt dat hij zich later in de ochtend gaat verschansen in een tunnel. Volgens hem zijn er diverse tunnels in het gebied gegraven, waar ook actievoerders in zitten. Sommigen hebben zich vastgeketend. De tunnels moeten voorkomen dat er zwaar materieel kan worden aangevoerd waarmee het bos gekapt wordt.

Vooralsnog laat de marechaussee de activisten die in de bomen zitten met rust. Kleine groepjes inwoners van Schinveld hielden het voor gezien en vertrokken vrijwillig uit het bos.

Plan
Politie en marechaussee begonnen omstreeks 01.50 uur met de ontruiming van het Schinveldse bos. In totaal worden 200 leden van politie en marechaussee ingezet.

Bomen op zes hectare van de Schinveldse bossen moeten worden kortgezaagd om de vliegroute van AWACS van en naar de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen over de grens in Duitsland veilig te maken.

PvdA
PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom heeft zich zondag aangesloten bij de bezetters van het bos in Schinveld. Hij wil zich samen met de bezetters vreedzaam verzetten tegen de ontruiming, zei hij in de nacht van zondag op maandag in het bos.

Samsom is in de Kamer woordvoerder Milieu voor de PvdA. De PvdA heeft zich altijd verzet tegen de boskap, die op verzoek van de NAVO plaats heeft. Samsom zegt hevig teleurgesteld te zijn in zijn partijgenoot, burgemeester Zuidgeest. Zuidgeest kondigde een noodverordening af voor de bossen en probeerde de bezetters in het bos uit te hongeren. Samsom noemde dit laatste "wel erg extreem en in strijd met de mensenrechten''.

Bron: Planet