Is Bea ook een maat van de maffia?

Za 17 Februari 2007 20:14 | Frank | 4558 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het vonnis van de rechtbank te Amsterdam inzake de affaire tussen Bram Moszkowicz en Jort Kelder roept enkele interessante vragen op. Volgens het vonnis mag Bram Moszkowicz een ‘maffiamaat’ genoemd worden. Wat is een maffiamaat? De ‘maffia’ staat voor georganiseerde misdaad, maar wat betekent ‘maat’? Het woord ‘maat’ is niet enkelvoudig in betekenis; het staat voor vriend, bekende, maar ook voor gezel, kameraad, verbondene, deelnemer.

Maten van maten
De vraag rijst nu of een maat van een maffiamaat ook een maffiamaat kan worden genoemd. De vraag dient bevestigend te worden beantwoord. Bram Moszkowicz is zelf geen maffiaman maar treedt als advocaat soms voor maffiosi op.

Ofwel: de rechtbank laat toe dat Bram een maffioos wordt genoemd. Als Bram een maffiamaat is, en ik zijn maat ben, dan ben ik een maat van de maffioos Bram, en ben ik dus ook een maffioos, of op zijn minst een maffiamaat.

Meer maffiozen
En nu komt het: Piet Hein Donner heeft een maat in onze vorstin, Beatrix van Oranje. Aangezien Piet Hein Donner een maffiamaat is, is onze koningin ook een maffiamaat/maffioot. Ofwel: dit vonnis heeft eigenaardige gevolgen. Het houdt in dat wij onze vorstin, via een simpele logische redenering, een maffiamaat of maffioot mogen noemen.

Lees hier de hele redenering van Leon de Winter

Bron: Elsevier