Microsoft trots op wat anderen brij noemen

Vr 27 Januari 2006 11:34 | Frank | 2802 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Microsoft stelt concurrenten 12000 pagina’s beschikbaar met de zogeheten broncode van delen van Windows.

Volgens Microsoft is dat meer dan waar de Europese Commissie om vraagt. Volgens concurrenten is het een brei waar niemand iets mee kan. Volgens de Europese Commissie is nog niet duidelijk of Microsoft met zijn aanbod een boete van twee miljoen euro per dag ontloopt.

Microsoft bracht het nieuws met de nodige bombarie: om voor eens en altijd de discussie over zijn beweerde misbruik van het Windows- monopolie te doen verstommen, gaat het bedrijf maar liefst 12000 pagina’s met geheime code beschikbaar stellen aan concurrenten. Dat is volgens de Amerikaanse softwareleverancier veel meer dan waar de Commissie om heeft gevraagd.

De Commissie wil dat concurrenten net zo makkelijk toepassingen voor Windows kunnen maken als Microsoft zelf. Dat wil zeggen dat die concurrenten van Microsoft te horen moeten krijgen hoe zo’n toepassingsprogramma bijvoorbeeld het beste een printopdracht aan Windows kan doorgeven. Tot nu toe houdt Microsoft zijn Windows-software geheim en kan het daardoor zelf toepassingen maken die beter met Windows samenwerken dan de programma’s van concurrrenten.

Omdat Microsoft met Windows nagenoeg een monopolie heeft, moet duidelijk zijn hoe Windows precies werkt om echte concurrentie mogelijk te maken. Dat meent in ieder geval de Europese Commissie, die Microsoft eerder al 497 miljoen euro boete liet betalen voor een ander misbruik van zijn Windows-monopolie. Microsoft heeft nog een paar weken de tijd om openheid over de Windows-functies te geven.

Volgens tegenstanders is het pakket met 12000 vellen vol softwareregels een brij aan papier waar vooral kleine concurrenten niet makkelijk uit wijs worden. Microsoft heeft aangeboden om er honderden uren assistentie bij te verlenen, maar dat zal niet veel helpen, aldus de concurrentie. Die vindt dat Microsoft gewoon simpel moet duidelijk maken welke Windows-functies op welke manier gebruikt moeten worden. In feite vormt het pak papier een bedreiging voor concurrenten. Als zij spontaan software ontwikkelen die lijkt op wat er op die pagina’s staat, kan Microsoft ze van plagiaat gaan beschuldigen.

Of het pak papier het geëiste inzicht in Windows geeft, kan de Commissie nu nog niet zeggen. Voldoet het bedrijf niet aan die eis, dan volgt een boete van twee miljoen euro per dag.

Bron: Trouw