Topoverleg over sancties tegen Iran

maandag 16 januari 2006 10:27 | Frank | 2349 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
In Londen bespreken vandaag diplomaten van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland de plannen van Iran om zijn nucleaire programma weer op te starten.

IAEA
De landen willen een spoedbijeenkomst van het IAEA, het Internationaal Atoomenergie Agentschap. De IAEA kan de Veiligheidsraad inschakelen en die kan Iran vervolgens sancties opleggen.

Oliekraan
De westerse wereld is bang dat Iran een atoomwapen wil ontwikkelen. Maar Iran ontkent dat en zegt slechts energie te willen opwekken. Het land dreigt bij sancties de oliekraan dicht te draaien.

Olieprijs omhoog bij sancties Iran
De olieprijs zou wel eens de pan uit kunnen rijzen als de Veiligheidsraad sancties oplegt aan Iran.

Gevolg
Dat zegt de Iraanse minister van Economie, Jafari. De Veiligheidsraad bepaalt nu hoe ernstig Iran faalt in het meewerken met het Internationaal Atoom Energie Agentschap. De eventuele sancties kunnen het gevolg zijn van het beraad.

Veiligheidsraad beslist
Afgelopen week verklaarden de Europese gesprekspartners van Iran dat ze geen vertrouwen meer hadden in een overeenkomst. Hierop stelden zij voor om de Veiligheidsraad te laten beslissen over de kwestie Iran.


Bron: RTL
Externe link: http://www.rtl.nl

 Quote

A human being is part of a whole, called by us the Universe, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separated from the rest--a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circles of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.