Kabinet kan aanval op Iran steunen

Di 10 April 2007 18:48 | Frank | 4076 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

DEN HAAG - Het kabinet houdt zijn handen vrij om een buitenlandse aanval op Iran te steunen. Een voorstel van GroenLinks om bij voorbaat een stokje te steken voor Nederlandse steun als er geen VN-mandaat is, haalde het dinsdag niet bij de stemmingen in de Tweede Kamer.

Femke Halsema (GroenLinks) diende de motie woensdag in tijdens het debat over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Zij verzoekt de regering daarin om geen politieke steun te verlenen aan een aanval op Iran, dat overhoop ligt met de Verenigde Naties over zijn atoomprogramma, zonder een 'adequaat volkenrechtelijk mandaat'. In het regeerakkoord staat dat een volkenrechtelijk mandaat alleen vereist is bij de inzet van Nederlandse militairen. Over het verlenen van politieke steun zoals dat gebeurde bij de inval van Irak, zegt het akkoord niets.

Naast GroenLinks stemden ook de PvdA, SP, D66 en de Partij voor de Dieren voor. Opmerkelijk is de steun van coalitiepartij PvdA, omdat de motie verder gaat dan in het regeerakkoord met het CDA en de ChristenUnie is afgesproken. Daarin staat dat Nederland alleen militaire steun mag geven als daarvoor een volkenrechtelijke mandaat op tafel ligt. Wat dit precies betekent, moet het kabinet nog gaan uitleggen.

Binnenkort volgt een notitie hierover waarna zowel de Eerste als Tweede Kamer zich erover buigen. De parlementariërs hebben haast, omdat de internationale spanning rond Iran opgevoerd word.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) had de motie ontraden. Volgens hem zijn er situaties mogelijk waarin ingrijpen tegen Iran denkbaar is. Ook wil hij eerst het debat voeren over zo'n volmacht. De bewindsman haalde het militaire ingrijpen in Kosovo van 1998 tot 1999 aan, waarbij een VN-mandaat ontbrak. "Ik ga niet aan de zijkant toekijken terwijl duizenden mensen worden afgeslacht, omdat er geen resolutie is." Dat er tot nu toe niemand is afgeslacht door de Iraniers lijkt niet in meneer Verhagen zijn hoofd op te komen.

Bron: Nu / Novum / JTW Network