Bits of Freedom houdt ermee op

Za 29 Juli 2006 10:14 | Frank | 2883 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Bits of Freedom, de burgerrechtenorganisatie die onder meer opkomt voor privacy op internet, staakt eind volgende maand zijn activiteiten. Door het vertrek van twee medewerkers is er geen toekomst meer, zo liet de stichting vrijdag weten.

Bits of Freedom ageerde de afgelopen jaren onder meer tegen de bewaarplicht van dataverkeer voor telecom- en internetbedrijven. Ook maakte de organisatie zich druk om het centraal opslaan van gegevens die horen bij een biometrisch paspoort en een ov-chipkaart.

''Er is geen enkele inhoudelijke reden voor dit besluit. We zijn misschien wel meer nodig dan ooit'', aldus Maurice Wessling, die sinds de oprichting in 2000 werkzaam was voor de stichting. ''Het is een optelsom van medewerkers die weggaan, een plan van doorstart dat niet kon doorgaan door ziekte van onze voorzitter en het gebrek aan financiële middelen voor groei.''

De stichting hoopt dat de digitale burgerrechten straks door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) worden gewaarborgd. Een medewerker vertrekt naar het CBP. Ook is er nog een Europese koepelorganisatie die zich met bezighoudt met de problematiek.

Bits of Freedom blijft met hulp van vrijwilligers wel doorgaan met de jaarlijkse uitreiking van de Big Brother Awards. Dit jaar 'wonnen' onder meer minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en muziekuitgever Sony BMG een prijs. Verdonk werd aangerekend dat zij verantwoordelijk was voor een fout waardoor de status van een grote groep asielzoekers bekend werd in hun land van herkomst. Sony BMG had heimelijk spionagesoftware geïnstalleerd op zijn cd's. (ANP)
Bron: Het parool