Paradoxale praktijken op hennepbeurs

Vr 20 Januari 2006 20:55 | Frank | 6071 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Ooit begonnen in een klein zaaltje in Nijmegen is de hennepbeurs Highlife in negen jaar uitgegroeid tot een groots evenement dat de vele mogelijkheden van hennep laat zien. Paradoxaal is het wel: alle middelen die nodig zijn om een wietplantage op te zetten mogen worden verkocht. Terwijl wietplantages zelf verboden zijn.

Textiel met hennep, modeshows, cosmetica, etenswaren, touwen en vezels voor de auto- en meubelindustrie: de Amsterdamse RAI is deze dagen een walhalla voor hennepliefhebbers en ondernemers in de branche.

Undercover
Degene die vooral geïnteresseerd is in de nieuwste smaken wiet komt bedrogen uit: er wordt geen wiet verkocht en er zijn geen planten aanwezig. Wel zijn de nieuwste gadgets te zien op het gebied van roken en is er info over medicinaal gebruik.

Je eigen meegebrachte jointje opsteken, mag natuurlijk wel. Maar de organisatie waakt streng voor dealen. Als mensen er verdacht uitzien worden ze eruit gepikt en moeten ze in een aparte ruimte hun zakken legen. Als ze dit niet doen, worden ze van de beurs verwijderd. De afgelopen jaren hield de politie zelfs undercoveracties.In Nederland wordt overal gedoogd dat je tot 5 gram wiet op zak mag hebben. Sinds 1996 geldt dat voor iedereen boven de 18. Daarvoor was de leeftijdsgrens 16.

Wietcontainers
Henk van Waveren, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, waar vanaf 1 februari een blowverbod op straat geldt, heeft een heel dubbel gevoel bij de beurs. Er mag bijvoorbeeld reclame worden gemaakt voor wietcontainers waarin je een verrijdbare plantage kunt inrichten, terwijl iemand volgens de wet maar zes plantjes in zijn bezit mag hebben. In zo'n container passen er veel meer.

Nog zo'n leuke noviteit waar je eigenlijk alleen naar mag kijken: een apparaat waarmee wietplantjes beter kunnen worden verwarmd en daardoor harder groeien. Wat moet je ermee als wietplantages verboden zijn?

Wietboulevard
De afgelopen tijd is veel discussie geweest over wiet en koffieshops.

Sinds 1976 wordt het verkopen en gebruiken van cannabis gedoogd, terwijl het kweken daarvan nog altijd is verboden. De coffeeshophouder wordt zo gedwongen zijn product te kopen in het illegale circuit.

De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers pleitte vorig jaar voor het legaliseren van wietteelt, mede vanwege de overlast die coffeeshops in zijn stad veroorzaken. Hij kwam daarom met het plan een wietboulevard op te richten buiten de stad, waardoor mensen uit buurlanden geen overlast meer veroorzaken.
Bron: ANP