Dag van de waarheid voor Sharon

Zo 8 Januari 2006 13:21 | Frank | 3150 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De artsen van de Israëlische premier Sharon hebben zondag besloten zijn hersenen opnieuw te scannen.Daarna bekijken zij of het zin heeft om Sharon uit zijn kunstmatige coma te laten ontwaken. Dat meldden Israëlische media zondag. Een neuroloog uit het team had eerder zondag als de "dag van de waarheid" bestempeld.

Kritiek maar stabiel
De toestand van de Israëlische premier Ariel Sharon is nog altijd "kritiek, maar stabiel". Dat heeft een woordvoerder van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem zondagochtend laten weten. Sharon kreeg woensdagavond een zware hersenbloeding. Sindsdien wordt hij in een kunstmatige coma gehouden.

Het team van behandelende artsen bespreekt zondagochtend de gezondheidstoestand van Sharon en beslist dan of de premier langzaam uit zijn coma zal worden gehaald. Dan pas kan duidelijk worden hoeveel hersenletsel hij heeft opgelopen door zijn hersenbloeding en de drie hersenoperaties die nodig waren om het bloeden te stoppen.

'Goede kans op overleven'
Een van de behandeld artsen zei zaterdagavond tegen de Israëlische tv dat er "hele goede kans" is dat Sharon het zal overleven als verdere complicaties uitblijven. De directeur van het Hadassah-ziekenhuis waar Sharon ligt, tekende op zijn beurt eerder zaterdag wel aan dat de premier weliswaar stabiel is, maar dat zijn situatie nog altijd als kritiek geldt. Hij sprak van "een lichte verbetering" van Sharons situatie op basis van gegevens van een hersenscan die zaterdag werd gedaan.Niet meer terug in politiek
Als Sharon uit het kunstmatige coma wordt gehaald, kunnen de specialisten beter vaststellen welke gevolgen de serie hersenbloedingen heeft gehad en of hij op eigen kracht zou kunnen herstellen. Het is desondanks wel zeker dat Sharon niet meer zal terugkeren op het politieke toneel. Experts hebben eerder al gezegd dat Sharon nagenoeg zeker ernstig neurologisch letsel heeft. Sharon werd woensdagavond opgenomen is sindsdien driemaal geopereerd.

Op talrijke plaatsen in Israël is er zaterdag gebeden voor Sharon, onder meer bij het graf van zijn in 2000 overleden vrouw. Zij ligt begraven nabij Sharons ranch in de Negev-woestijn. Volgens Israëlische media zal de premier mogelijk daar begraven worden als hij in het ziekenhuis toch bezwijkt. Het graf van zijn vrouw Lily, die stierf aan kanker, wordt momenteel bewaakt door veiligheidsfunctionarissen. Lily was de zus van Sharons eerste vrouw Margalith, die in 1962 om het leven kwam door een auto-ongeval. Sharon en Lily huwden een jaar na het overlijden van Margalith.

Klachten steeds erger
Sharon was woensdag op zijn ranch in de Negev-woestijn toen hij klachten kreeg. In de ambulancerit naar het ziekenhuis, ongeveer een uur rijden, werden zijn klachten steeds ernstiger. Sharon kreeg vorig maand al een lichte beroerte. Hij zou donderdag overigens in hetzelfde hospitaal worden geopereerd om een minuscuul en aangeboren gat in zijn hart te repareren.

Verkiezingen
Om een machtsvacuüm te voorkomen, werd vice-premier en minister van Financiën Ehud Olmert aangewezen als waarnemend eerste minister van de joodse staat. Hij zal Sharon ook automatisch de eerste honderd dagen vervangen als de premier overlijdt. De parlementsverkiezingen op 28 maart in Israël gaan voorlopig gewoon door.

Regeringsfunctionarissen en parlementariërs lieten donderdag weten dat de stembusgang niet wordt uitgesteld.

Sharons woordvoerder Gissin waarschuwde Israëls vijanden geen misbruik te maken van de crisis. Een bestand met militante Palestijnen liep op 1 januari ten einde. Volgens de Palestijnse vice-premier Shaath zal door Sharons situatie de onzekerheid over een mogelijke hervatting van het vredesproces alleen maar verder toenemen. De radicale beweging Hamas verklaarde volgens de BBC dat het Midden-Oosten beter af is zonder Sharon.

Sharon is premier sinds 2001. Hij zorgde twee maanden geleden voor een politieke aardverschuiving door de Likud-partij te verlaten en de nieuwe partij Kadima (Voorwaarts) op te richten. Volgens peilingen zou hij de verkiezingen gaan winnen.

Vijanden
Sharon die de bijnaam Bulldozer heeft, kende in Likud veel vijanden. Er was binnen de partij veel weerstand tegen zijn besluit om de Gazastrook na 38 jaar bezetting te verlaten. Hij zei bereid te zijn tot "pijnlijke concessies" in de Westelijke Jordaanoever.

De uitschakeling van Sharon haalt de Israëlische politiek volledig overhoop. Zijn nieuwe partij Kadima is opgebouwd rond de figuur van de minister-president. Hij is de grote stemmentrekker. De centrumpartij heeft niemand van Sharons statuur die hem kan opvolgen.

De dag voor zijn nieuwe beroerte kwam Sharon overigens overigens flink onder vuur te liggen. In een al langer lopend onderzoek naar financiële malversaties binnen de familie Sharon zou de politie volgens een tv-station bewijzen hebben dat de premier enkele jaren geleden miljoenen aan steekpenningen heeft aangenomen. Bij deze affaire zijn ook twee zoons van de premier betrokken. Of deze onthullingen een rol speelden bij het ontstaan van de nieuwe beroerte is in sommige Israëlische media onderwerp van verhit debat.

Arabieren verheugd
Veel Arabieren, onder wie vooral Palestijnen, bleken donderdag in media-uitingen verheugd over de kritieke toestand waarin de Israëlische premier zich bevindt. Voor hen is hij de verpersoonlijking van het nietsontziende geweld waarmee de joodse staat in Palestina werd gevestigd en wordt gehandhaafd.

Maar sommige Arabische commentatoren erkenden donderdag dat ze bij Sharon tenminste wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden. "Ondanks al zijn misdaden tegen ons is een Sharon in leven op dit moment beter voor de Palestijnen", zei een Palestijnse commentator van het nieuwsmedium al-Arabiya uit de Golfregio. Hij vertolkte zo de vrees dat Israël en daarmee de regio in een politieke chaos verzandt.

Voor de Palestijnen staan er op 25 januari roerige parlementsverkiezingen op het programma. De Palestijnse facties liggen enorm met elkaar overhoop en zeker in de Gazastrook heerst momenteel chaos. De Palestijnse verkiezingen gaan volgens president Abbas overigens wel gewoon door.

Bron: Planet