Kabinet besluit vandaag over Afghanistan

Do 22 December 2005 12:58 | Frank | 2897 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het kabinet neemt vandaag een besluit over een nieuwe militaire missie naar Afghanistan. De D66-ministers Pechtold en Brinkhorst zullen waarschijnlijk instemmen met de militaire missie naar Afghanistan. 

Met deze steun kan het kabinet alsnog een positief besluit nemen, dat vervolgens aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd. Dat bleek na afloop van een overleg van de D66-top gisteravond. De partijtop beraadslaagde op het ministerie van Economische Zaken over de kwestie. 

De D66-fractie in de Tweede Kamer is en blijft tegen het sturen van nog eens 1100 militairen naar de provincie Uruzgan in Zuid-Afghanistan. De kans dat de missie uiteindelijk doorgaat is klein, omdat er weinig steun voor is in de Kamer. 

Crisis voorkomen
Een kabinetscrisis lijkt met de uitkomst van het D66-overleg wel te zijn voorkomen, omdat het initiatief nu bij de Tweede Kamer komt te liggen. Als niet de regering maar het parlement nee zegt, zou dat het gezichtsverlies voor de bewindslieden in het buitenland kunnen beperken. 

D66-Kamerlid Bakker zei maandag al dat zijn fractie niet van plan is om terug te krabbelen. "Het is nee en het blijft nee." 

D66-minister Pechtold gaat daar echter niet in mee, liet hij gisteravond na de bijeenkomst merken. "Dat is het standpunt van de fractie, en morgen besluit het kabinet erover." 

Bakker stelde na het overleg dat het kabinet "zijn eigen verantwoordelijkheid" heeft. "Het zou kunnen zijn dat er in de komende weken en maanden nog volop debat ontstaat, ook in de Kamer, en daar heb ik geen enkel probleem mee."



Sleutel bij PvdA

Tot nu toe hebben alleen de VVD en de kleine christelijke partijen zich enigszins positief uitgelaten over de missie in Uruzgan. De fracties van SP, GroenLinks en de D66 zijn tegen. Binnen het CDA bestaat eveneens enige weerstand, maar de fractie staat achter de eigen premier.

De sleutel van het conflict ligt nu vooral bij de PvdA, en in mindere mate bij de LPF. De sociaaldemocraten zijn niet principieel tegen de missie, maar de partij stelt wel voorwaarden.


De uitzending moet uitzicht bieden op een begin van wederopbouw en de missie moet volledig losstaan van de door de Amerikanen geleide offensieve operatie Enduring Freedom.

Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS blijkt dat 68 procent van de Nederlanders niet wil dat er een nieuwe missie naar Afghanistan wordt uitgezonden. Op de vraag of de kwestie een kabinetscrisis waard is, zegt 40 procent 'ja' en 54 procent 'nee'.
Bron: N.O.S.