NAVO heeft meer mensen nodig om Talibanstrijders te verjagen

Do 7 September 2006 12:05 | Frank | 3003 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Opperbevelhebber Jones van de NAVO heeft gevraagd om extra troepen voor
Zuid-Afghanistan. Operatie Medusa behelst een grootschalige actie in het gebied waar de Taliban oorspronkelijk vandaan komen. De bevolking moet snel duidelijk gemaakt wie de sterkste is. .


Het directe doel van Medusa(Lat., Gr.) is dan ook om de Talibanstrijders te verjagen uit dit gebied. De afgelopen maanden zijn er volgens de NAVO zo’n zesduizend bewoners gevlucht, spookdorpen achterlatend. De strijders verschansten zich in de huizen en zouden mogelijk zelfs een aanval voorbereiden op Kandahar-stad.

Generaal Jones erkent dat het verzet heviger is dan werd verwacht.Hij noemde
de komende weken beslissend.Jones wil honderden militairen extra,en meer
transportvliegtuigen en helikopters.

Talibanstrijders hebben in Garmser in Zuid-Afghanistan de politie verjaagd.
President Musharraf van Pakistan erkent dat vanuit Pakistan aanvallen worden
uitgevoerd op Afghanistan.Hij ontkent dat het leger daarbij betrokken is.

Het winnen van hearts and minds, dat is het oorspronkelijke plan om de bevolking aan de NAVO-zijde te krijgen. Wederopbouwprojecten en het ondersteunen van de lokale overheid zou de bevolking voor de ISAF-troepen moeten winnen. Door de ‘ontwikkelingszones’ steeds verder uit te breiden (de inktvlek-theorie) zou dan uiteindelijk een heel gebied worden bestreken, is de gedachte.

De praktijk is vooralsnog heel anders gebleken. Met elf Canadese en zeven Britse doden in één maand tijd bij gevechten is de ISAF-missie veel zwaarder dan was verwacht. Zo’n één keer per week wordt de ISAF-basis in Kandahar bestookt met raketten. Zelfmoordaanslagen en hinderlagen vinden met grote regelmaat plaats. In Helmand zijn kleine aantallen Britse troepen steeds verder de districten ingezogen, waar ze (vooral in Sangin, Nowzad, Musa Qala en Kajaki) uitputtende gevechten leveren.

Bron: Volkskrant / teletekst