Balkenende: opvoedkampen via dienstplicht

donderdag 26 oktober 2006 11:52 | Frank | 3678 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Premier Balkenende pleit ervoor om de Dienstplichtwet in te zetten om probleemjongeren naar opvoedkampen te sturen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Het kabinet zou jongeren die overlast veroorzaken graag naar zogenaamde 'prep camps' willen sturen. Dit stuit echter op juridische bezwaren, omdat zij geen misdrijf gepleegd hebben.

Dienstplichtwet
De CDA-leider denkt dat de Dienstplichtwet uitkomst biedt om probleemjongeren weer op het rechte pad te krijgen. De verplichting voor jonge mannen om het leger in te gaan in deze wet, werd in 1996 geschrapt. Maar volgens Balkenende kan een andere passage uit de wet nog worden gebruikt om ontsporende jongeren te helpen. "Ik leg mij niet neer bij een situatie waarin we oogluikend toestaan dat jongeren niets doen en voor galg en rad opgroeien", zei Balkenende volgend het AD.

Opvoedkampen
Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, pleitte in januari al voor opvoedkampen. Probleemjongeren moesten volgens hem onder militaire leiding worden gedisciplineerd. Eerder bleek uit onderzoek van bureau Berenschot dat het juridisch niet mogelijk is om jongeren die niet op school zitten en geen baan hebben verplicht naar een heropvoedingskamp te sturen. Daarnaast zou het opsluiten geen of onvoldoende effect hebben.

Bron: Trouw / RTL

 Quote

Áls iemand vol vertrouwen in de richting van zijn dromen gaat,en het leven durft te leven dat hij/zij zich heeft voorgesteld, zal hij/zij het succes hebben dat hij nooit had verwacht'.
Henry David Thoreau (1817-1862)