Ook Senaat akkoord met terreurwet

Vr 29 September 2006 12:00 | Frank | 2559 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Woensdag ging het huis voor afgevaardigden al akkoord en op Donderdag heeft ook de Amerikaanse Senaat ingestemd met het wetsvoorstel van president George Bush over de berechting en behandeling van terreurverdachten. Met slechts 34 stemmen tegen en 65 voor werd het voorstel aangenomen dat de weg vrijmaakt om de Geneva convention gewoon aan de kant te zetten. De slachtoffers van deze nieuwe regelgeving zullen die mensen zijn die op Guantanamo Bay vastzitten op verdenking van terreurdaden. Naar verwachting gaat George Bush deze wet komende dagen ondertekenen.

Om het wetsvoorstel door het Congres te krijgen moest het Witte Huis op twee belangrijke punten toegeven: het stemde in met het schrappen van een bepaling over de interpretatie van de internationale maatstaven voor de behandeling van gevangenen (wat is martelen) en een bepaling die de veroordeling van verdachten op grond van bewijsmateriaal dat zij niet mogen inzien mogelijk maakte. (wij hebben geen bewijs maar willen je toch oppakken)

Aan de andere kant heeft het Congres Bush toestemming gegeven militaire tribunalen op te richten voor de vervolging van terreurverdachten; het hooggerechtshof had dit in juni verboden omdat het Congres deze toestemming niet had verleend. In deze processen mogen afgedwongen verklaringen worden gebruikt, mits het van de rechter mag en mits deze verklaringen zijn verkregen voordat wrede, onmenselijke en vernederende behandeling in 2005 bij wet verboden.

Bron: Nieuws.nl / ANP / Teletekst