Ook Senaat akkoord met terreurwet

vrijdag 29 september 2006 12:00 | Frank | 2525 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Woensdag ging het huis voor afgevaardigden al akkoord en op Donderdag heeft ook de Amerikaanse Senaat ingestemd met het wetsvoorstel van president George Bush over de berechting en behandeling van terreurverdachten. Met slechts 34 stemmen tegen en 65 voor werd het voorstel aangenomen dat de weg vrijmaakt om de Geneva convention gewoon aan de kant te zetten. De slachtoffers van deze nieuwe regelgeving zullen die mensen zijn die op Guantanamo Bay vastzitten op verdenking van terreurdaden. Naar verwachting gaat George Bush deze wet komende dagen ondertekenen.

Om het wetsvoorstel door het Congres te krijgen moest het Witte Huis op twee belangrijke punten toegeven: het stemde in met het schrappen van een bepaling over de interpretatie van de internationale maatstaven voor de behandeling van gevangenen (wat is martelen) en een bepaling die de veroordeling van verdachten op grond van bewijsmateriaal dat zij niet mogen inzien mogelijk maakte. (wij hebben geen bewijs maar willen je toch oppakken)

Aan de andere kant heeft het Congres Bush toestemming gegeven militaire tribunalen op te richten voor de vervolging van terreurverdachten; het hooggerechtshof had dit in juni verboden omdat het Congres deze toestemming niet had verleend. In deze processen mogen afgedwongen verklaringen worden gebruikt, mits het van de rechter mag en mits deze verklaringen zijn verkregen voordat wrede, onmenselijke en vernederende behandeling in 2005 bij wet verboden.

Bron: Nieuws.nl / ANP / Teletekst
Externe link: http://www.yayabla.nl

 Quote

Kan het denken zichzelf leeg houden? Op dat moment, dan is er die energie. Je hoeft er niet eens om te vragen. Wanneer er ruimte is, is er leegte en daarom kan het vol energie zijn. Dus in rein maken, in het beëindigen van de dingen van het huis, van verdriet, kan het denken helemaal leeg zijn, zonder motivatie, zonder verlangen? Terwijl je hieraan werkt, het huis schoon houdt, komen andere dingen vanzelf. Jij bent niet degene die de aarde daarvoor bewerkt. Dat is meditatie.
Krishnamurti