Supermensen door blokkeren bepaalde genen

Friday 14 October 2005 20:04 | Frank | 4141 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
BERLIJN - Op het moment dat de kleine jongen werd geboren, wisten de doktoren dat er iets vreemds aan de jongen was, iets wonderlijks. Zijn spieren leken helemaal niet op de zachte babyspiertjes van andere baby's op de verpleegafdeling. Ze waren gespierd en goed onwikkeld, met name in zijn dijen en bovenste armdelen. "Het viel iedereen op", zegt Dr. Markus Schuelke, een pediatrische neuroloog van het Charité ziekenhuis in Berlijn.

De jongen is nu zes en een half jaar, en kan met gestrekte armen twee gewichten van 6,6 pond horizontaal vasthouden. De spieren in zijn armen en benen zijn van nature twee keer zo groot dan de spieren van normale kinderen van zijn leeftijd.

Het blijkt dat er bepaalde genen bij de jongen uitgeschakeld zijn, de zogenaamde myostatin genen. Bij de uitschakeling van deze genen bleken de spieren zeer sterk te worden. Zijn moeder, die olympisch hardloopster was, had één kopie van het gen dat niet werkte. Bij de jongen werkten beiden genen niet.

Onderzoek bij muizen toonde het opzienbare feit, dat als de myostatin genen geblokkeerd werden, ze zeer sterk en gespierd werden. Dr. Se-Jin Lee van de Johns Hopkins universiteit noemde de muizen dan ook "mighty mice". Het gen uitschakelen maakte de muizen gezonder, en verminderde de kans op kanker die door spierafbraak wordt veroorzaakt.

Ook volwassenen kunnen zeer gespierd worden door het blokkeren van de genen. Het is niet moeilijk medicijnen te maken die de myostatin genen kunnen blokkeren, en hiermee supermensen te creëren. Wetenschappers staan echter voor het probleem of het wel ethisch verantwoord is deze genetische informatie te wijzigen.
Bron: The New York Times