Overheid bestelt crypto-chip

Vr 2 December 2005 19:12 | Frank | 3331 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DELFT, 1 DEC. Het computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT uit Delft heeft bekendgemaakt een nieuwe generatie crypto-chips voor de overheid te ontwikkelen. Zo'n insteekkaart versleutelt e-mailbestanden naar geheimschrift. De ontvanger kan met net zo'n chip het bestand weer leesbaar maken.

Op deze wijze kunnen bij voorbeeld twee ministers met elkaar mailen zonder de kans te lopen dat hackers en geheime diensten van andere landen staatsgeheimen onderscheppen.

Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), een dienst die ressorteert onder de AIVD, gaf de opdracht vorige maand namens de overheid. De crypto-chip is bedoeld voor alle vertrouwelijke en staatsgeheime informatie. Ministeries, ambassades en krijgsmachtonderdelen krijgen de chips in 2007.

De opdracht is geclassificeerd als 'geheim', zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarom hoefde de opdracht niet openbaar te worden aanbesteed. Ook het budget is geheim. ,,Aan de hoogte van het bedrag kunnen kenners aflezen hoe serieus we de vercijfering aanpakken'', aldus de zegsman.

Een soortgelijke opdracht aan Philips Crypto liep in 2001 uit op een fiasco. Na vier jaar testen concludeerde staatssecretaris Van Hoof (Defensie, CDA) destijds dat Philips er niet in was geslaagd een gebruiksvriendelijke, stabiele en inbraakvrije versleutelkaart te ontwikkelen. De overheid moest een investering van 17,5 miljoen gulden afschrijven.

Fox-IT, dat al de bewaking van al het staatsgeheime informatieverkeer verzorgt, nam de crypto-hardware in 2003 van Philips over. ,,Aan de hardware mankeerde niks'', zegt Ronald Prins, directeur van Fox-IT. ,,In combinatie met onze bedrevenheid in het maken van de benodigde software komt het goed.''

Omdat de overheidsopdracht de hoge productontwikkelingskosten niet dekt, zal Fox-IT van de crypto-chip ook een commerciële variant ontwikkelen. De chip leent zich volgens het bedrijf goed voor bijvoorbeeld interbancaire geldstromen, communicatie tussen vliegtuigen en de luchtverkeersleiding en de beveiliging van telefonie via internet.
Bron: Arjen Ribbens (niet arie ribbens ;)