Demonstratie tegen ID-plicht

Di 1 November 2005 10:53 | Frank | 3265 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Demonstratie tegen de wet op de uitgebreide identificatieplicht.

Van 9 – 17 uur Vóór het gerechtsgebouw Vrouwe Justitiaplein 1)in Utrecht ( 2 min. Lopen vanaf station)

De wet op de uitgebreide ID-plicht die 1 januari 2005 van kracht geworden is, levert maandelijks meer dan 6000 bekeuringen op. Dat zijn er inmiddels dus al meer dan 50.000. De teller stond eind augustus op 46.487, waarvan 3.898 aan kinderen van 14 en 15 werden uitgedeeld. De uitgebreide ID-plichtwet maakt onnodig inbreuk op de rechtspositie en vrijheid van alle burgers. Wij willen niet dat iedereen vanaf 14 jaar strafbaar is als hij of zij zonder geldig ligetimatiebewijs de deur uit gaat. We gruwen van een land waar iedereen als potentieëel verdachte beschouwd wordt. We zijn van mening dat de nieuwe wet , die bedoeld was om de veiligheid te verhogen ,onveiligheid en criminaliteit bevorderd. We constateren dat de wet gebruikt wordt om burgers te intimideren en vooral het plegen van lichte overtredingen als lopen door rood licht en fietsen zonder achterlicht dubbel te beboeten Wat betreft het “overtreden van de wet”is het van belang om te benadrukken dat.de nieuwe uitgebreide wet op de identificatieplicht in strijd is met Artikel 8 EVRM. Het college Bescherming Persoonsgegevens heeft, bij het advies over de wet, al op deze strijdigheid gewezen. N.B. Een behoorlijk onderzoek of de maatregel/wet noodzakelijk was heeft nooit plaats gevonden. maar op voorhand heeft de regering al aangekondigd dat bij de evaluatie van de wet ( medio 2008) je die niet kan beoordelen op effectiviteit “omdat hij onderdeel is van een pakket van maatregelen”

De strijdigheid is , voor als nog ,ter beoordeling aan het Europese Hof. Maar dan moet iemand daar natuurlijk wel een rechtzaak over beginnen

28 september worden in Utrecht de eerste 250 rechtzaken wegens het niet tonen van een geldig ID-bewijs gevoerd. Bij die gelegenheid zal op het plein voor de rechtbank, onder het motto afschaffen die wet, gedemonstreerd worden dat de onvrede mensen uit alle geledingen van de bevolking betreft.

Bron: Indymedia