Pers lijkt vijand van lekke AIVD

Do 15 Juni 2006 09:21 | Frank | 3501 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - Met het stelselmatig afluisteren en observeren van de Telegraaf-verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn bevoegdheden overschreden, waarmee de journalisten het werken onmogelijk is gemaakt.

hoofdkantoor AIVD
Hoofdkantoor van de AIVD

In een kort geding tegen de staat hebben de advocaten mr. Bas le Poole en mr. Victor Koppe dit gisteren aangevoerd bij hun eis om de AIVD onmiddellijk te laten stoppen met hun onderzoekmethode die meer zou passen ten opzichte van staatsgevaarlijke elementen.

In het geding voor de Haagse rechter mr. H.F.M. Hofhuis treden naast De Telegraaf ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren als eisers op. "Het is een principiële kwestie die verder reikt dan het belang van De Telegraaf alleen. De zaak gaat alle journalisten in Nederland aan", zei Le Poole die aantasting signaleerde van de vrijheid van nieuwsgaring en journalistieke bronbescherming.


Lastige tijden voor Joost de Haas (l.) en Bart Mos, verslaggevers van De Telegraaf, hier aanwezig bij het kort geding tegen de AIVD in Den Haag. Zij worden niet alleen gevolgd en afgeluisterd vanwege hun onthullingen over de 'lekke' AIVD, maar lopen ook het risico tot 'staatsgevaarlijk' te worden bestempeld.

De Haas en Mos beschikken over informatie dat zij sinds maanden nauwlettend door de AIVD in de gaten worden gehouden, na hun publicaties over 'gelekte' dossiers van de geheime dienst, o.a. over de groepering rond topcrimineel Mink K., die circuleren in de onderwereld.

Bron: Fred Soeteman / Telegraaf