Geen banden Saddam en al-Qaeda

zaterdag 9 september 2006 09:15 | Frank | 2847 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
WASHINGTON - Er is geen bewijs dat de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein voor de oorlog in Irak banden onderhield met de terreurorganisatie al-Qaeda. Dat stelt de commissie voor de inlichtingendiensten van de Amerikaanse Senaat in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd.

Deze conclusie staat haaks op de verklaringen van de Amerikaanse regering, dat die band een van de beweegredenen was voor de inval in het land.


"Saddam wantrouwde al-Qaeda en zag islamitische extremisten als een bedreiging voor zijn regime. Daarom weigerde hij alle verzoeken van al-Qaeda om materieel of operationele steun te leveren", aldus het rapport.

Ook op andere punten die moesten dienen als rechtvaardiging voor de Amerikaans-Britse aanval op Irak in 2003, wordt de regering-Bush tegengesproken door het onderzoek van de Senaat. Zo was Irak niet bezig met het bouwen van atoombommen en had het ook geen rijdende laboratoria voor de productie van biologische wapens.
Bron: Nu.nl / ANP
Externe link: http://www.nu.nl

 Quote

Op dezelfde plek waar ik vandaag zit,kwamen anderen eeuwen geleden zitten.Nog duizend jaar zullen anderen komen.Wie is de zanger en wie luistert?
Nguyen Cong Tru