Lekken AIVD mogelijk contrastrategie

Vr 27 Januari 2006 00:41 | Frank | 3757 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het lekken van vertrouwelijke informatie is mogelijk onderdeel van een 'contrastrategie' van criminelen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) donderdagavond tijdens een spoeddebat over het uitlekken van een onderzoek naar corruptie bij justitie en hoge ambtenaren in de zaak rond Mink K.. Uit de gelekte documenten blijkt dat K. jaarlijks miljoenen reserveerde voor het omkopen van ambtenaren bij politie en justitie.


Volgens Remkes is de mogelijke contrastrategie van 'het criminele circuit' bedoeld om de rechtsgang te beïnvloeden. "We moeten daarom het hoofd koel houden en ons niet voor het karretje van het criminele circuit laten spannen", zei Remkes.

Ook volgens minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) is het 'opvallend' dat 'iedere keer als de activiteiten van Mink K. worden onderzocht, vroeg of laat geruchten over corruptie rondgaan'. Bovendien zijn er geen aanwijzingen maar alleen geruchten over mogelijke corruptieschandalen bij politie of justitie, benadrukte Donner.

Verschillende partijen in de Kamer reageerden geschokt op het lek. GroenLinks stelde voor een parlementair onderzoek in te stellen, maar kreeg daarvoor geen Kamermeerderheid. Het idee van de PvdA om de commissie voor Toezicht onderzoek te laten doen, krijgt waarschijnlijk ook geen meerderheid. Binnen deze commissie controleren de fractievoorzitters de geheime diensten. Donner riep op de vraag naar onderzoeken te staken. Volgens hem speelt de Kamer met die oproep het criminele circuit in de kaart.

Het Openbaar Ministerie en de inlichtingendienst AIVD zijn gestart met een onderzoek naar de toedracht van het uitlekken van vertrouwelijke informatie.

Bron: NOVUM