De uitslag van de verkiezingen van 7 maart

Za 4 Maart 2006 12:06 | Frank | 3252 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - Weinig liberale kiezers zien in VVD-fractievoorzitter Van Aartsen een mogelijke premier. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO en de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de Volkskrant.

Minister Verdonk (Vreemdelingenhaat) met 30 procent en minister van Defensie Kamp met 25 procent krijgen van hun VVD-achterban meer steun dan Van Aartsen die op 17 procent uitkomt. Partijcoryfee Wiegel kan op de meeste steun rekenen: 40 procent. Van Aartsen wil lijsttrekker worden voor de VVD, met Wiegel als kandidaat-premier voor de liberalen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat PvdA-leider Bos als premier meer vertrouwen inboezemt dan minister-president Balkenende. Van de ondervraagden wil 26 procent dat Balkenende premier blijft, 48 procent heeft een voorkeur voor Bos als premier.

Van de 1115 ondervraagden verkiest 42 procent een kabinet met de PvdA, een kwart van de kiezers houdt het op een coalitie met CDA en VVD. Onder D66-stemmers bestaat een lichte voorkeur voor fractievoorzitter Van der Laan als lijsttrekker voor de volgende verkiezingen, boven minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing).

Effe optellen ----------------
                          paars 3

Bron: Telegraaf, volkskrant