Sharon kreeg verkeerde medicijnen

Di 10 Januari 2006 16:08 | Frank | 3148 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Premier Sharon heeft vermoedelijk verkeerde medicijnen gekregen na zijn eerste beroerte van drie weken geleden. Daardoor nam de kans op een hersenbloeding niet af, maar juist enorm toe.

De fout is gemaakt doordat artsen in het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem vorige maand een verkeerde diagnose stelden, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Het dagblad baseert zich op informatie van iemand die nauw betrokken is bij de behandeling van de premier.

Sharon leed aan een ongeneeslijke aandoening aan de bloedvaten in de hersenen, cerebrale amyloïde angiopathie, een erfelijke ziekte waardoor hersenbloedingen kunnen ontstaan.

Als de aandoening in december was vastgesteld, hadden de artsen zeker geen bloedverdunners voorgeschreven. Het toedienen van bloedverdunners is normaal gesproken gebruikelijk na een beroerte. Maar dezelfde medicijnen zijn levensgevaarlijk voor patiënten zoals Sharon.

Nalatigheid
Pas na de hersenbloeding op 4 januari werd de afwijking ontdekt. De doktoren stopten na die bloeding onmiddellijk met het toedienen van bloedverdunners.

De vraag is of de hersenziekte in het geval van de premier tijdig vast was te stellen en of de artsen schuldig zijn aan grove nalatigheid. De aandoening is volgens medische literatuur uiterst moeilijk te ontdekken.

Op dit moment heeft het team dat de premier behandelt andere zorgen. "We vechten voor het leven van Sharon, en daarom houden we ons nu nergens anders mee bezig", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

De woordvoerder van het Hadassah-hospitaal liet vanochtend weten dat de toestand van de premier onveranderd "kritiek, maar stabiel" is. De artsen brengen de dosis van de verdoving waarmee hij in een 'kunstmatig coma' was gebracht, sinds gisterochtend langzaam terug.

Mozart
Gisteren reageerde de premier voor het eerst op pijnprikkels; hij bewoog zijn rechterarm en rechterbeen, wat de medici als een belangrijke stap zien. Vandaag bewoog hij ook de linkerkant van zijn lichaam. De kans is echter klein dat Sharon in staat zal zijn om zijn taken te hervatten.

Momenteel draaien Sharons zoons Gilad en Omri muziek van Mozart in de kamer van hun vader. Mozart is de favoriete componist van de premier. Artsen proberen met de muziek het reactievermogen van Sharon te testen. Voor hetzelfde doel is volgens de Israëlische media ook een flink bord met shoarma in de ziekenzaal gezet.
Bron: N.O.S.