Ruim 90% afgedankt gereedschap opnieuw bruikbaar

Di 24 Januari 2006 10:21 | Frank | 2740 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De meeste afgedankte gereedschappen uit het bedrijfsleven blijken te kunnen worden hergebruikt in de Derde Wereld, zo concluderen Technicum en Stichting Gered Gereedschap. Uitzendbureau Technicum spreekt haar verbazing uit over het feit dat zo’n groot gedeelte nog bruikbaar is. Bij een inzamelactie, opgezet door Technicum voor Stichting Gered Gereedschap, zijn bijna 10.000 professionele, kwalitatief hoogwaardige gereedschappen ingezameld, waarvan volgens de Stichting Gered Gereedschap ruim 90% weer bruikbaar is. Vandaag wordt een overeenkomst getekend voor een langdurig samenwerkingsverband tussen de twee partijen.

De vrijwilligersorganisatie Stichting Gered Gereedschap ondersteunt ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld door het verzamelen van oud gereedschap in Nederland, dit op te knappen en te verschepen. De organisatie verzamelt voornamelijk gereedschappen uit de particuliere markt, terwijl juist de vraag naar kwalitatief hoogwaardig gereedschap met een lange levensduur hoog is. Stichting Gered Gereedschap bereikt nu, door de samenwerking met Technicum, de zakelijke markt, wat voor de stichting een grote stap vooruit betekent.

Technicum, gespecialiseerd in het uitzenden en detacheren van technisch personeel, zamelt voor de stichting gereedschappen in die gebruikt zijn in het zakelijke bedrijfsleven. Technicum slaat zo de noodzakelijke brug tussen de stichting en het bedrijfsleven. Marleen van Duijnhoven, directeur van Stichting Gered Gereedschap: “Door de samenwerking met Technicum boeken we winst op drie fronten: we hebben nu toegang tot de technisch zakelijk markt, waardoor de naamsbekendheid toeneemt en we nu hoogwaardig en specifiek gereedschap krijgen. We zijn Technicum dan ook zeer dankbaar dat ze deze samenwerking met ons aangaan waardoor we Derde Wereldlanden structurele hulp kunnen bieden.” Door de samenwerkingsovereenkomst kan de stichting op continue basis kleinschalige producties en scholen in ontwikkelingslanden helpen. Hierdoor kunnen de mensen aldaar op eigen kracht een inkomen verwerven.

Naast het plaatsen van verzamelboxen voor gereedschappen bij 500 klanten en relaties, schenkt het uitzendbureau de stichting een bus om de gereedschappen te vervoeren. Technicum promoot de stichting al enige tijd onder haar klanten, relaties en (oud) uitzendkrachten. Alle Technicumvestigingen in Nederland fungeren als verzamelpunt voor oud gereedschap. “Het verbaast ons dat zo veel afgedankt gereedschap nog bruikbaar is; wij gingen er van uit dat dit na een opknapbeurt hooguit de helft zou zijn. Het is dan ook een verspilling dat het merendeel van bedrijven oude gereedschappen nog niet inlevert. Het is in de Derde Wereld niet gemakkelijk om aan goed gereedschap te komen. Of je nu stoelen maakt of huizen bouwt; goed gereedschap is een eerste vereiste om er ook daadwerkelijk je brood mee te kunnen verdienen,” aldus Patrick van der Ploeg, Algemeen Directeur van Technicum.
Bron: breekpunt.nl