Problemen worden vooruitgeschoven

Ma 26 Februari 2007 23:27 | Frank | 2806 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Hij is door de koningin persoonlijk uit de Verenigde Staten naar Nederland geroepen. Herman Wijffels - ex-voorzitter van de 'coöperatieve boeren' Rabobank, ex-voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) en nu werkzaam als bankier bij de Wereldbank onder een ander Bilderberg-vrindje van de Nederlandse vorstin, het Amerikaanse maatje van Bush, Wolfowitz - heeft zijn werk goed gedaan. De combinatie van keihard bankieren en oog hebben voor coöperatieve belangen maakte hem tot de ideale informateur.

De laatste verkiezingen maakten duidelijk dat er een grens was bereikt aan de keiharde neoliberale bezuinigingspolitiek. Een zeer groot deel van de bevolking zei toen: nu is het genoeg geweest. Er wordt daarom nu gekozen voor het voorhouden van de wortel, i.p.v. het slaan met de stok. Respect, solidariteit en duurzaamheid zijn de toverwoorden van het nieuwe kabinet. Woorden die de achterliggende werkelijkheid verhullen.

Met aan de ene kant een bevolking die uit protest massaler dan ooit op de meest linkse partij in het parlement, de SP, stemde en aan de andere kant de dictaten van de Europese Lissabon-agenda, lag er een moeilijke klus voor de coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie. Men slaagde er echter in, onder leiding van het grootkapitaal, om tussen alle klippen door te zeilen. Verrassend snel was een nieuwe regering samengesteld. Grote kapitalistische belangen staan op het spel. Er moet dus snel weer kunnen worden geregeerd.

En het lijkt allemaal koek en ei. De sfeer voor de komende jaren wordt rooskleurig en vernieuwend voorgesteld. Het beeld dat wordt geschetst is positief en daadkrachtig. Jong en dynamisch. Maar de politiek van de vorige regering wordt in grote lijnen gewoon voortgezet. Dat toont ook de samenstelling van de nieuwe regering, waarin opvallend veel ministers uit de vorige kabinetten Balkenende zitten. De boodschap zal echter minder autoritair gebracht worden, minder grof en 'gedeeld' met lokale overheden, sociale partners en maatschappelijk middenveld.

Bron: NCPN