Bewoners willen af van gluurcamera politie

Vr 15 September 2006 15:00 | Frank | 2537 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
APELDOORN - Zeven huishoudens in Apeldoorn hebben geklaagd dat met een camera bij woonkamers en slaapkamers naar binnen gekeken kon worden. De camera's hangen in het centrum van de stad om toezicht te houden in het uitgaansgebied.

"De politie heeft ons verzekerd dat nooit bij de huizen naar binnen is gekeken", zei een woordvoerder van de gemeente vrijdag. Toch is uit voorzorg de camera aan de Kapelstraat in het centrum van de stad aangepast. In juni werden nog onterecht parkeerboetes uitgeschreven op basis van cameraregistratie. De bekeuringen zijn inmiddels ingetrokken.

"Als overheid moet je de schijn vermijden dat je met camera's de privacy schendt", meent Martin Maassen, fractievoorzitter van D66 Apeldoorn. Hij woont zelf in het wooncomplex in het centrum waar de camera op gericht stond. Het gaat om een bolcamera die 360 graden kan draaien.

cafés
De bol moet gericht zijn op de cafés in de straat, maar kon dus ook draaien richting de huizen. Hoewel de gemeente beweert dat nooit naar binnen is gekeken, willen de bewoners de camera weg.

Elders in het centrum werden op 21 juni, de avond van de voetbalwedstrijd Argentinië-Nederland, parkeerboetes uitgeschreven op basis van cameraregistratie. Hoewel die boetes inmiddels zijn kwijtgescholden, zouden ook eerder al op dergelijke wijze mensen beboet zijn, zei Maassen. Volgens de gemeente moeten die mensen zich tot justitie wenden.
Bron: Nu.nl / ANP