Bin Laden is eerder symbool dan dreiging

Wo 6 December 2006 13:16 | Frank | 3577 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden moet eerder als een symbool worden gezien, dan iemand die actief aanslagen beraamt in de Verenigde Staten.

Dat heeft Robert Gates, door de Amerikaanse president Bush voorgedragen voor de post van minister van Defensie, gisteren gezegd tegen de Senaatscommissie die de nominatie moet goedkeuren. Ook zei Gates dat de VS de oorlog in Irak niet aan het winnen zijn.

Gates zou Donald Rumsfeld's opvolger worden, die opstapte na de nederlaag van de Republikeinen in de Congresverkiezingen van vorige maand. Twee op de drie Amerikanen zijn inmiddels tegen de oorlog in Irak. Rumsfeld wordt beschouwd als een van de architecten achter de Amerikaanse invasie in Irak in 2003.

Overigens word nu in de mainstream media gesproken over een 'burgeroorlog' in Irak en niet meer over een onwettige invasie van Irak door geallieerde troepen onder leiding van George W Bush. Een van de belangrijkste marionetten van Amerika is de shi’itische Iraakse leider Abdul Aziz al-Hakim die zich verzet tegen een dergelijke terugtrekking. Abdul Aziz al-Hakim zei zondag in een gesprek met Bush dat de enige mogelijkheid om burgeroorlog in Irak nog te voorkomen is dat de Amerikaanse troepen in Irak blijven, en harder optreden tegen sunnitische rebellen. Hakim ontkende dat ook shi’ieten verantwoordelijk zijn voor het geweld dat Irak verscheurt.

Bron: NRC / wiki