Witte Huis zenuwachtig om boek Woodward

Ma 2 Oktober 2006 01:04 | Frank | 2858 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - Nog voordat het nieuwe boek van de journalist Bob Woodward zaterdag in de winkels lag, probeerde het Witte Huis de schade die 'State of Denial' mogelijk aan de reputatie van de regering van president Bush kon aanbrengen, te minimaliseren.


Woordvoerders spraken details die de legendarische Amerikaanse politieke verslaggever in het boek uit de doeken deed tegen en Bush sprak afgelopen weekeinde zelf van 'mythes' die moesten worden ontkracht.

Woodward bracht in de jaren zeventig van de vorige eeuw het Watergate-schandaal aan het licht, dat president Nixon ten val bracht. Hij is in staat Washington zenuwachtig te maken, maar zijn laatste twee boeken waren slechts mild-kritisch over Bush en diens politiek. State of Denial haalt echter stevig uit naar het politiek inzicht en beleid van de huidige president.

Uit passages die de Washington Post dit weekeinde publiceerde blijkt dat Woodward zijn met interviews, citaten en stukken uit geheime documenten gelardeerd betoog centreert rond een thema: Bush en zijn entourage hebben de afgelopen jaren de situatie in Irak steevast te rooskleurig afgeschilderd en bewust informatie die wees op problemen, genegeerd.

Met name de havik Donald Rumsfeld, minister van Defensie, wordt door Woodward afgeschilderd als uiterst arrogant. Ook hij had geen strategie in gedachten in de periode na de invasie van Irak en sloeg iedere advies in de wind, aldus de journalist.

Drie tragische fouten
Woodward citeert onder meer Jay Garner, zeer korte tijd bestuurder in Irak, die vertelt dat hij naar Rumsfeld ging en hem liet weten dat er „drie tragische fouten” zijn gemaakt. Garner doelde onder meer op het ontbinden van het Iraakse leger en het ontslaan van tienduizenden functionarissen die lid waren van de Baath-partij. Hoewel Garner benadrukte dat de beslissingen nog konden worden teruggedraaid, keek Rumsfeld hem glazig aan en weigerde over de zaken te praten.

Volgens Woodward zouden meerdere functionarissen op het Witte Huis, samen met onder anderen “First Lady' Laura Bush, verscheidene keren hebben aangedrongen op het vertrek van Rumsfeld, maar zou de president daar geen gehoor aan hebben gegeven.

De journalist schrijft verder dat de veteraan-diplomaat Henry Kissinger, minister van Buitenlandse Zaken tijdens de Vietnam-oorlog, een grote invloed heeft op de politiek van Bush en Rumsfeld. Kissinger zou meerdere malen aan het Witte Huis hebben laten weten dat „de enige exit-strategie” er eentje is van uithouden, uitzingen en de opstand overwinnen. De vroegere minister zou zodanig getraumatiseerd zijn door het vernederende Amerikaanse vertrek uit Vietnam, dat hij het Witte Huis keer op keer op het hart drukte niet dezelfde fout te maken.

Mysterie
Zijn identiteit was meer dan dertig jaar één van de grootste mysteries van Amerika. Er werden zelfs hele boeken gewijd aan de vraag om wie het ging en al die tijd hielden Woodward (wiens contact het was) en Bernstein hun mond. Hun bereidheid de anonimiteit van deze bron te beschermen ging zover, dat ze uiteindelijk door de man zelf werden afgetroefd.

Afgelopen mei kwam het tijdschrift Vanity Fair met de onthulling dat Mark Felt, destijds adjunct-directeur van de FBI, de legendarische Deep Throat was geweest. Het blad kon dat melden op gezag van Felt zelf, het stuk was geschreven door diens advocaat.

Bron: Het Parool / De Telegraaf

Reacties

  Woodward's 60 Minutes Interview on 'State of Denial'

  Ma 2 Oktober 2006 12:15 | Truthseeker |

  Bob Woodward sat down with Mike Wallace to talk about his new book, State of Denial, and had many, many interesting things to report. The title of the book really says it all; the Bush administration is so convinced that what they''re doing in Iraq is right that they refuse to acknowledge the reality on the ground. What''s worse, they refuse to level with the American people.


  https://www.crooksandliars.com/2006/10/01/woodwards-60-minutes-interview-on-state-of-denial/" target="_blank">Hier is de video
  Sorry truthseeker ik had het artikel per ongeluk verwijderd ik hoop dat ik het goed heb hersteld


  Woodward (video)

  Ma 2 Oktober 2006 15:23 | Truthseeker |

  Geen probleem ....Hier trouwens nog een https://www.crooksandliars.com/2006/09/30/bushs-state-of-denial/" target="_blank">andere video betreffende dit onderwerp.


  Bush’s State of Denial