DNA van onschuldige Britse jongeren bewaard

zaterdag 21 januari 2006 23:02 | Frank | 3269 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
LONDEN - Het DNA-profiel van ongeveer 24.000 Britse jongeren die nooit ergens van zijn beschuldigd of veroordeeld, ligt opgeslagen. Dat heeft een Brits parlementslid zaterdag tegenover de BBC onthuld. Het gaat om erfelijk materiaal van kinderen en jongeren tussen tien en achttien jaar.

„Ze zijn een enorme database aan het opbouwen, via de achterdeur”, aldus de verontwaardigde Grant Shapps, een Conservatief. Hij wil bereiken dat de gegevens worden weggegooid.

De politie kan DNA afnemen van iedereen die ze oppakt, zelfs voor een kleine overtreding. Ook als de arrestant niets op zijn geweten blijkt te hebben en naar huis mag, blijft dat materiaal dus bewaard. Shapps kwam daarachter toen een jongen ten onrechte werd opgepakt, omdat hij voor iemand anders werd gehouden en zijn dna in de database belandde.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat niemand schade van het DNA-bestand hoeft te ondervinden, omdat alleen de politie erin zou kunnen. „Het is onderzoeksmateriaal dat de politie naar eigen goeddunken kan gebruiken. Het moet wel zorgvuldig worden beheerd.”

Bron: Telegraaf