Scholen in VS waarschuwen jongeren voor gevaren blogs

Wo 18 Januari 2006 01:01 | Frank | 3176 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Leerlingen en studenten die iets te veel details over hun leven delen met internet moeten gewaarschuwd worden over de gevaren die zij daarmee lopen. Ook moeten er regels opgesteld worden omtrent wat jongeren wel en niet aan schoolgerelateerde informatie mogen publiceren. Die mening raken steeds meer schooldirecties in de Verenigde Staten toegedaan.

Vanwege de toenemende populariteit van sites die mensen in staat stellen om hun leven te beschrijven en te delen met anderen neemt ook het aantal problemen toe. Online activiteiten op Facebook, een in de VS populaire netwerksite voor scholieren en studenten, en de weblogsites MySpace en Xanga zorgen steeds vaker voor offline problemen. Zo zijn er scholieren geschorst en zelfs van school gestuurd vanwege uitspraken die zij op internet deden over leraren of medestudenten.

Schoolbesturen zijn daarom begonnen met het organiseren van cursussen en informatieavonden voor ouders om hen voor te lichten over de gevaren die hun kinderen lopen op internet. Ook zijn er gevallen bekend waarin het leerlingen werd verboden om hun e-mailadres van school te gebruiken voor Facebook, wat verplicht is om een registratie te kunnen aanmaken. Eén school heeft zelfs een verbod op het gebruik van dit type sites binnen en buiten schooltijd, alhoewel het onduidelijk is of dit ook hard te maken is.

Een van de problemen waar de leerlingen zich niet van bewust lijken te zijn, is dat informatie op internet niet snel vergaat. Toegangscommissies voor vervolgopleidingen en toekomstige werkgevers maken regelmatig gebruik van websites zoals Facebook om meer informatie over mensen in te winnen. Persoonsgegevens en geplaatste informatie zoals foto’s en tekeningen mogen daarnaast door bijvoorbeeld Facebook verkocht worden aan derden. Ook houden de jongeren er geen rekening mee dat hun ouders of andere ongewenste bezoekers mee kunnen kijken in hun digitale dagboek. Ze beschouwen het openbare karakter van de ruimte waar ze hun zielenroerselen publiceren als een besloten gebied waar niet iedereen mag komen. Wat er neergezet wordt, blijkt daarnaast niet altijd volledig overeen te komen met de werkelijkheid. Verhalen over drankmisbruik en excessieve feesten blijken soms niets meer te zijn dan een wel erg subjectieve weergave van een weekend lang logeren bij oma of verven met jongere familieleden.

Bron: Tweakers.net

Reacties

    Amerika kan koude oorlog niet laten gaan

    Wo 18 Januari 2006 01:04 | Frank |

    Amerika heeft dat natuurlijk afgekeken van de russen

    Alsof iedereen echt is wie die zegt dat ie is RIIIIIIIGGGHHHHT