Darwin Awards uitgereikt

Vr 13 Januari 2006 01:05 | Frank | 3420 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Meestal gaat het om weddenschappen dat mensen de stomste dingen doen waarbij ze komen te overlijden. Voor die stommiteiten worden al meer dan tien jaar de Darwin Awards uitgereikt. De prijzen worden in naam van de vader van de evolutie uitgereikt om mensen te herdenken die de genenpool van de menselijke soort verdienstelijk hebben verrijkt door zichzelf eruit te verwijderen. Voor 2005 zijn er meerdere 'winnaars' uit de bus gerold.

De 55-jarige Kroatiër Marko, die door middel van een handgranaat om het leven kwam, staat samen met de 21-jarige Vietnamees Ngyuen en nog een aantal anderen nieuw in de lijst. Winnaars uit het verleden zijn de hebberige toerist die kristallen uit een grot wilde stelen, een grote stalactiet afhakte en erdoor werd gespiest, de dorstige man die verpletterd werd door de drankautomaat die hij probeerde te kantelen om er een blikje uit te halen zonder te betalen en de leider van een christelijke sekte in Californië die in zijn bad op water probeerde te wandelen maar uitgleed op een stuk zeep en zijn nek brak.

Allereerst het gebeuren rond Marko. Vorig jaar januari wilde hij zijn schoorsteen vegen. De bezem was te klein om vanaf beneden de boel schoon te maken. Dus klom hij het dak op en probeerde hij het vanaf daar. Dat lukte hem ook niet dus bedacht hij zich een andere manier om de schoorsteen te vegen. Hij bedacht zich om een zwaar iets aan de bezem vast te knopen en dan naar beneden te laten vallen. Op zich helemaal geen slecht idee alleen dat zware iets bleek later een handgranaat te zijn. Dan nog had Marko het kunnen overleven als hij niet had beslist de granaat aan de bezem vast te lassen. Het metaal werd heet, de granaat ontplofte en Marko stierf een snelle dood. Zijn schoorsteen stelt het goed.

Een andere winnaar was Christian uit Rushinga in Zimbabwe. Toen olifanten zijn maïsveld vertrappelden, besloot hij terug te slaan door in een oud mijnenveld aan de grens tussen Zimbabwe en Mozambique een voorraadje landmijnen te verzamelen. Als hij een paar mijnen rond zijn maïs plantte zouden de olifanten wel wegblijven, tenminste dat dacht hij. Christian groef voorzichtig vijf landmijnen uit die door zware regenval bloot waren gekomen en begon ze naar huis te dragen. Jammer genoeg liet hij er eentje vallen, met ogenblikkelijke en fatale resultaten.

Een van de andere nieuwkomers is de 21-jarige Ngyuen, een Vietnamese jongeman die in maart vorig jaar in Hanoi met zijn vrienden aan het drinken was toen hij hen een oude ontsteker liet zien die hij net had gevonden. Volgens Ngyuen was hij zo oud en verroest dat hij onmogelijk kon ontploffen. Zijn vrienden waren het daar niet mee eens. Er kwam ruzie van en om zijn gelijk te bewijzen, stopte Ngyuen de detonator in zijn mond en stak hij de losse draden in een stopcontact van 220 volt. Het resultaat was voorspelbaar. Ngyuen kreeg weinig tijd om bij zijn vergissing stil te staan. Hij was vrijwel op slag dood.

Dichter bij huis is er het verhaal van Geoff, uit Wales, die zichzelf op een andere manier van zijn leven beroofde. "Als Wales wint, snijd ik mijn ballen af", beloofde hij zijn kameraden, toen ze vorig jaar naar een rugbywedstrijd tussen Engeland en Wales zaten te kijken. Helaas voor hem won Wales inderdaad. Geoff hield woord en belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Bron: FOK!