Doodschieten mus heeft nog een staartje... kosten tweehonderd euro

Vr 9 December 2005 14:32 | Frank | 2737 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De verdachte van het doodschieten van de zogenoemde dominomus heeft een schikkingsvoorstel van tweehonderd euro voorgelegd gekregen door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM). De man heeft de flora- en faunawet overtreden door het dier vorige maand dood te schieten, in een poging een wereldrecordpoging met dominostenen te redden.

De mus was half november de hal van het Frisio Expo Centre in Leeuwarden binnengedrongen, waar de recordpoging Domino Day werd voorbereid. Daar liet het dier 25 duizend stenen omvallen. De organisatie wilde verdere schade voorkomen en huurde het bedrijf van de schutter in. Het dier werd met een luchtbuks gedood, terwijl de mus een beschermde vogelsoort is. Het bedrijf had geen ontheffing van het ministerie van Natuur.

Het OM heeft er rekening mee gehouden dat het om een professionele schutter gaat. Hij had 'beter moeten weten en dienovereenkomstig moeten handelen', stelt het OM. Het is nog niet duidelijk of de schutter akkoord gaat met het schikkingsvoorstel. Hij was vrijdag nog niet bereikbaar voor een reactie.

De zaak van de dominomus zorgde vorige maand voor ophef. De schutter werd via e-mails en op websites met de dood bedreigd. De weblog GeenStijl loofde duizend euro uit voor de persoon die vóór de recordpoging minstens een miljoen stenen zou omgooien. Radio-dj Ruud de Wild verhoogde de beloning, maar dat had geen resultaat. Ondanks een poging tot het binnensmokkelen van negentien muizen in een pizzadoos werd op 19 november een nieuw record gevestigd. Toen vielen ruim 4,1 miljoen stenen om, waarmee het oude record van 3,9 miljoen werd gebroken.

De dode mus wordt nu ter beschikking gesteld aan het Natuurmuseum Rotterdam. Het dier gaat daar deel uitmaken van een tentoonstelling over de huismus volgend jaar.
Bron: Nieuws.nl