Mijnprivacy.nl - Digitale vraagbaak over privacy

Ma 29 Januari 2007 12:31 | Frank | 4672 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Mensen die iets willen weten over de manier waarop overheden, bedrijven of andere organisaties hun persoonsgegevens gebruiken, kunnen sinds maandag terecht op een aparte website. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil de site www.mijnprivacy.nl  in de loop van het jaar ook gaan gebruiken om signalen van burgers over privacyproblemen te verzamelen.

Volgens CBP-voorzitter J. Kohnstamm valt er in Nederland een wereld te winnen als het gaat om kennis over privacybescherming. „Er is veel onwetendheid. Mensen worden wel boos als een bedrijf onzorgvuldig met hun persoonsgegevens omgaat, maar ze weten niet wat je er tegen kunt doen.“

Zo heeft iedere Nederlander bijvoorbeeld het recht om de gegevens die een instantie over hem bijhoudt, in te zien en eventueel te wijzigen. Ook mogen persoonsgegevens alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze gegeven zijn.

Het CBP blijft zich ondertussen verzetten tegen het wetsvoorstel van het kabinet dat telecombedrijven verplicht om telefoon- en e-mailgegevens achttien maanden te bewaren voor het onderzoeken, opsporen en vervolgen van zware criminaliteit. Volgens het college gaat het om een zeer ingrijpende maatregel waarvan de noodzaak onvoldoende is aangetoond.

Bron: Diversen dagbladen