Buurgemeenten huiverig voor wietboulevard Maastricht

woensdag 1 februari 2006 00:02 | Frank | 4016 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
MAASTRICHT - Veel Belgische en Nederlandse buurgemeenten van Maastricht staan wantrouwend of afwijzend tegenover het verplaatsen van coffeeshops uit de binnenstad van Maastricht naar de buitengebieden.


Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering van burgemeesters, wethouders en raadsleden van de gemeenten Maastricht, Meerssen, Eijsden en Valkenburg, en de Belgische gemeenten Lanaken, Riemst en Voeren over het spreidingsbeleid van Maastrichtse coffeeshops. Ook de Belgisch Limburgse gouverneur Stevaert schoof aan bij deze bijeenkomst in Maastricht.

Maastricht wil de coffeeshops vanuit de binnenstad naar de plekken langs de invalswegen aan de grens verplaatsen om zo de overlast door Belgische en Franse drugstoeristen te verminderen. In de volksmond worden de locaties waar de coffeeshops moeten komen, wietboulevards genoemd.

De bijeenkomst had vooral een informatief karakter, waarbij Maastricht de eigen plannen uiteenzette. De Belgische grensplaatsen gaven daarbij aan geen last van drugsproblemen te hebben, en dat wat hen betreft niets hoeft te veranderen. De Belgisch Limburgse gouverneur Stevaert waarschuwde Maastricht dat de plannen volgens het Verdrag van Schengen geen overlast voor de Belgische grensgemeenten mogen veroorzaken.

Burgemeester Vangronsveld van Lanaken ziet niets in samenwerking met Maastricht bij de aanpak van de drugsoverlast. Dat zijn volgens hem zaken die op ministerieel niveau geregeld moeten worden. Burgemeester Broers van Voeren vreest dat verplaatsing van de coffeeshops ook het meeverhuizen van criminelen betekent naar of zelfs over de grens.

Alleen zijn collega Peumans van Riemst toonde zich redelijk positief over de Maastrichtse plannen. Wel gaf hij aan dat zijn gemeente geen last van drugsoverlast heeft en dat ook zo wil houden.

De Nederlands Limburgse buurgemeenten reageerden verschillend. Met name uit Valkenburg kwamen kritische geluiden. Meerssen is wel bereid om met Maastricht mee te denken over oplossingen.
Bron: Telegraaf

 Quote

"The truth is useless. You have to understand this right now. You can't deposit the truth in a bank. You can't buy groceries with the truth. You can't pay rent with the truth. The truth is a useless commodity that will hang around your neck like an albatross all the way to the homeless shelter. And if you think that the million or so people in this country that are really interested in the truth about their government can support people who would tell them the truth, you got another thing coming. Because the million or so people in this country that are truly interested in the truth don't have any money."
Jeb Bush (Florida Governor, brother of George W. Bush)